#22 Billy Elliot


billy-elliot-aff-2000-01-gBilly Elliot lär vara ett av de första kritikerhyllade draman jag såg. Vill minnas att vi såg den på en engelskalektion i sexan eller något sådant.

Den är en typisk film som alla har sett, men det var ett tag sedan man såg den senast, så mitt förslag är att vi plockar fram den igen och njuter av ett mästerverk utan dess like.

Den handlar om 11-åriga Billy Elliot (Jamie Bell) som tvingas bli vuxen under den stora gruvstrejken 1984. Det enda han har att se fram emot är boxningsträningen en gång i veckan. Där får han beröm för hans snabba fotarbeta, något som ortens ballettlärarinna också lägger märke till.

Hampus Algotsson

Genre: Drama, Komedi
Regissör: Stephen Daldry
Utgivningsår: 2000
Produktionsland: Storbritannien
Längd: 110 min
Prisbelöningar: British Independent Film Awards för bästa film, bästa regi, bästa nykomling (Jamie Bell), och bästa manus. Propeller of Motovun (Kroatien). Amanda-priset för bästa utländska spelfilm (Norge). British Academy Film Awards: Alexander Korda Award för bästa brittiska film, bästa manliga huvudrollsinnehavare (Jamie Bell) och bästa kvinnliga birollsinnehavare (Julie Walters). London Critics Circle Film Awards för bästa brittiska kvinnliga skådespelare (Julie Walters).

Annonser

3 kommentarer

Filed under Drama, Komedi

3 responses to “#22 Billy Elliot

  1. socialasituationer

    Det bästa är att han som spelade Billy Elliot kommer spela tintin i Spielbergs nya film.

    • …och alla vi som tyckte Green Day var härliga i mitten på 00-talen känner kanske igen honom som soldaten i Wake Me Up When September Ends-videon! Där tillsammans med Evan Rachel Wood, som i sin tur blev förförd av en psykopatisk Edward Norton i dussinfilmen Down in the Valley. Samma Edward Norton som inte är med i trevliga Billy Elliot.

  2. Mattias

    Den är sååååååå braaaa!!!!!! 🙂 <3<3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s