#62 Dancer in the dark


Nu blir det lite danskt som omväxling! En otroligt stark och tragisk musikal av Lars von Trier med den fantastiska artisten Björk i huvudrollen.

Dancer in the dark handlar Selma (Björk) som flyttar från Slovakien till USA med sin son för att kunna leva ett mer drägligt liv. Året är 1964 och Selma jobbar både dag- och natt-skift för att kunna spara ihop pengar till en operation för sin sons ögon. Hon lider själv av en obotlig ögonsjukdom som snart kommer att göra henne helt blind och hon jobbar därför extra hårt för att kunna betala operationen innan hon kommer tvingas lämna sitt jobb.

Det bästa Selma vet är musik, och hon går en gång i veckan och övar med sin dramagrupp där de håller på att sätta upp The Sound of Music. Det är musiken som får henne att orka fortsätta. Men hennes tillstånd förvärras snabbt det blir tydligare och tydligare hur livet knappast är som i en Hollywood musikal.

Detta är en fruktansvärt tragisk, vacker och upprörande film om hur en kvinnlig tjeckoslovakisk immigrant lyckas ta sig igenom ett helvete till vardag, tack vare ett naivt dagdrömmande och nästan galet förnekande av verkligheten. Men samtidigt är det också någonting väldigt inspirerande och fint, hur hon med hjälp av sin musikalitet och otroliga anda inte låter något nedslå henne.
Och ja, Björk. Hon är inte bara i mitt tycke en fantastisk musiker utan bevisar i denna filmen att hon också är en helt makalös skådespelerska. Mycket, mycket stark insats! Andra kända namn på rollistan är Peter Stormare, David Morse och Catherine Deneuve.

Emma Kitty Wahlgren

Originaltitel: Dancer in the dark
Genre:
Drama, Musikal
Regissör:
Lars von Trier
Utgivningsår:
2000
Produktionsland:
Danmark, Tyskland, Nederländerna, USA, Sverige, Island, Italien, UK, Frankrike, Finland, Norge
Längd:
140 min
Prisbelöningar: Award of the Japanese Academy – Best foreign film. Blue Ribbon Award – Best foreign film. Bodil Award – Best actress (Björk). Cannes film festival – Best actress (Björk) – Golden palm (Lars von Trier). European Film Awards – Best actress (Björk) – Best film – Best Director (Lars von Trier). Indipendent Spirit – Best foreign film. M.fl.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Drama, Musikal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s