#77 We Feed the World


Nu tycker jag att det det är hög tid för att tipsa om en dokumentär igen, det har trots allt gått 74 dagar sedan sist. We Feed the World handlar om världens (och främst Europas) matproduktion. Den berör väldigt mycket och handlar bland annat om utfiskningen i Atlanten, tomatodlingen i Spanien, småskaliga fisket i Frankrike och EU’s jordbruksbidrags konsekvenser i norra Afrika. För mig är det sista ämnet det mest intressant, men det beror lite på att jag är en nörd vad det gäller EU och dess system.

Med hjälp av bidrag från EU kan Europas bönder pressa priserna på maten i EU, och även sälja överskottet billigt i norra Afrika. Detta leder till att de afrikanska bönderna, som inte har massa kemikalier och grejer i maten, konkurreras ut. För vem vill köpa en dyr och ful grönsak när Européerna står bredvid och säljer grönsaker som är både finare och billigare? Detta leder i sin tur till att afrikaner blir arbetslösa och tvingas fly till Europa. Här får de garanterat ingen asyl utan blir illegala invandrare. Många av dem får då jobb på tomatodlingarna i Spanien där de får arbeta under extremt inhumana förhållande, men det presser i alla fall priserna på våra tomater ännu mer.

Nu känner jag att detta blev ett väldigt politiskt inlägg, men det gör inget, för det är en ganska politisk film. Är du intresserad av mat och politik i kombination så se den.

Hampus Algotsson

Orginaltitel: We Feed the Wolrd
Genre: Dokumentär
Regissör: Erwin Wagenhofer
Utgivningsår: 2005
Produktionsland: Australien
Längd: 96 min
Prisbelöningar: Bästa dokumentär på Guild of German Art House Cinemas och Amnesty International Award och FIPRESCI Prize på Motovun Film Festival.

Annonser

1 kommentar

Filed under Dokumentär

One response to “#77 We Feed the World

  1. K

    Låter riktigt intressant och precis som min typ av film. Tack för denna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s