#91 Tommy


Jag har sedan flera år tillbaka lyssnat på the Who, en helt fantastiskt brittisk rockgrupp. 1969 släppte de sin första rockopera, Tommy, som är min favoritplatta med dem. Några år senare, 1975, valde Ken Russell att filmatisera skiva, resultatet blev fantastiskt. Utöver the Who själva så förekommer en hel del stora artister i filmen, bland andra Eric Clapton, Tina Turner och Elton John.

Tommy handlar om unge Tommys liv. Hans far är pilot i andra världskriget och hans plan skjuts ner innan Tommy ens är född, under tiden som den gravida mamman arbetar på en vapenfabrik. Övertygad om att hennes make är död lever hon sitt liv, på ett sommarläger möter hon Frank Hobbs som hon startar ett förtrollande. Men fadern har överlevt och kommer tillslut hem, då han ser sin fru i armarna på Hobbs. Hobbs blir helt till sig och råkar ha ihjäl Tommys far med en lampa, framför ögonen på Tommy. Han blir tillsagd att han inget såg, inget hörde och att han inte ska berätta om detta för någon. Resultatet är att Tommy slutar prata. Folk han möter tror att han är både döv och blind.

Filmen innehåller så lite som en replik utanför musiken, och det är inte mycket till replik, det är när mamman skriker ”TOMMY!”.

Dagens bonus: The Whos album ”Tommy” på spotify

Hampus Algotsson

Orginaltitel: Tommy
Genre: Drama, fantasy, musikal
Regissör: Ken Russell
Utgivningsår: 1975
Produktionsland: Storbritannien
Längd: 111 min
Prisbelöningar:
Golden Globe för bästa skådespelerska – musikal/komedi (Ann-Margret) och Alexander Lifka Achievement Award – Contribution to World Cinema.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Drama, Fantasy, Musikal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s