#100 Requiem for a Dream


Den här filmen är en av mina favoritfilmer. Och det är inte för att Jared Leto är med i den, då jag vanligtvis inte är nåt direkt fan utav honom. Men i denna filmen står jag mer än gärna ut med hans insats.

Requiem for a Dream är en film om  fyra  människor, fyra beroenden och fyra förfall.
Först har vi Sara Goldfarb (Ellen Burstyn), en ensam änka som är förlovad med sin TV. När Sara får reda på att hon ska göra ett TV framträdande blir hon besatt av att gå ner i vikt för att kunna komma i sin älskade röda klänning och i sin hets blir hon beroende av bantningspiller. Hennes heroinberoende son Harry (Jared Leto), hans kokainberoende  flickvän Marion (Jennifer Connelly) och deras knarklangande kompis Tyrone (Marlon Wayans) drömmer om att  kunna lägga av med tunga droger och istället langa och tjäna snabba cash. Allt ser bra ut till en början. Harry köper en ny TV till sin mamma som går ner i vikt som planerat och är populär i sin umgängeskrets. Men ju längre tiden går desto mer måste de langa för att också kunna föda sitt eget växande beroende. Sara börjar använda mer och mer piller och saker och ting spårar ur totalt då allas ständiga hunger efter mer pengar, bättre resultat och mer knark ger dem storhetsvansinne.

Detta är en av de vackraste, mest brutala och obehagliga filmer jag känner till. Den framkallar både sympati för dess karaktärer samtidigt som den ofta får en att må illa av obehag. Den lilla gnutta hopp man i början av filmen känner avtar successivt och escalerar tillslut i total tragedi. Karaktärerna är drömmande, verklighetsflyende  porträtt av ett samhälle där den artificiella lyckan i form av kemikalier misstas för verklighet. Otåligheten och drömmarna om framgång och berömmelse leder till att människor i sin mani väljer det som verkar vara den snabba, lätta vägen istället för  att hanter verkligheten som den är och faktiskt kämpa för något.
Det mycket kreativa och originella fotot i denna film bidrar ännu mer till dess djup och råa vackra framtoning. Detta är en film som får en att känna, på riktigt!

Emma Kitty Wahlgren

Originaltitel: Requiem for a Dream
Genre: Drama
Regissörer: Darren Aronofsky
Utgivningsår:
2000
Produktionsland: USA
Längd: 102 min
Prisbelöningar: BSFC Award – Best actress. CFCA Award – Best actress. Chlotrudis Award – Best Movie. Golden Trailer. FFCC Award – Best Actress. m.fl.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Drama

2 responses to “#100 Requiem for a Dream

  1. Monica

    Glöm inte soundtracket! Absolut det bästa som finns!

  2. Jag

    Världens vackraste film på grund av sin ärlighet, är kanske den enda film jag vägrar se om. Vidrig, top 3.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s