#102 Zeitgeist


Den här filmen är en av de bästa dokumentärer jag sett, särskilt då jag tycker att konspirationsteorier är grymt spännande!

Zeitgest är en mycket kontroversiell dokumentär uppdelad i tre delad. Första delen handlar om Religion och är kritik mot alla religioner men främst kristendomen. I denna delen drar man paraleller mellan bibeln och kristna ikoner långt bak i tiden till astrologiska ursprung. Del 2 handlar om attacken på World Trade Center 9/11 där man ifrågasätter många olika aspekter av denna händelse, som är mer än lovligt suspekta. Del 3 handlar om The Federal Reserve Bank, dess historia och hur den kontrollerar ekonomin. Alla 3 delarna är tillsammans ett väldigt snyggt och upprörande kollage av nyhetsklipp, bilder och information.

Det är en film som gör en arg och frustrerad oavsett om man håller med den eller ej, då många av frågeställningarna som tas upp är fruktansvärt aktuella och legitima. Den är en dokumentär som mer eller mindre definierar tiden vi lever i. Filmen släpptes från början för gratis nerladdning på nätet och cirkulerade på så vis och växte till ett stort fenomen. Personligen sväljer jag inte varenda liten detalj i den här filmen, men i det stora hela väcker den många intressanta frågor. Bör ses av alla med ett öppet sinne!

Emma Kitty Wahlgren

Originaltitel: Zeitgeist: The Movie
Genre: Dokumentär, Historia, Krig
Regissörer: Peter Joseph
Utgivningsår:
2007
Produktionsland: USA
Längd: 118 min

Annonser

4 kommentarer

Filed under Dokumentär, Historisk, Krigsfilm

4 responses to “#102 Zeitgeist

 1. socialasituationer

  Ja, man får vara försedd med några hekto källkritik om man ska titta på det här. Minns att Magnus Betnér tar upp den i sin senaste liveturné ‘Livets Ord’ där han ifårgasätter konspirationsteorier i stort, men även tar upp den här filmen, hjärndöda människor som ser den och slukar den med hull och hår.

 2. Mats P

  Jag håller inte riktigt med om att man måste vara källkritisk när man ser just Zeitgeist. Inte mer kritisk än ALLT annat man matas med genom media. Vad jag menar är att det förmodligen släpps fram väldigt mycket osanningar genom det mediala nålsögat. Ex vid första Kuwaitkriget så fixade en pr-byrå en fake-dokumentär som fick den amerikanska allmänheten välvilligt inställd till amerikansk inblandning. Eller hur mycket sanning är det i M Moores dokumentärer?

  Det finns en del i Zeitgeist som jag känner starkt för. Och det är i den andra filmen ”Addendum”, som berättar om ett alternativt samhälle.

  Men om man inte köper ngn som helt ”konspiration”, hur ska man då tolka Naomi Kleins bok ”Chockdoktrinen”?

 3. Håller med ”socialasituationer” om att man bör vara extremt kritisk om man ser Zeitgeist.
  Jag har studerat bl.a. religionsvetenskap och teologi, och det är tydligt att bl.a. påståendena som görs om kristendomens ursprung sträcker sig från långsökta kopplingar, via vilseledande påståenden till rena lögner. Som Da Vinci-koden på steroider.

  För all del kan man se filmen, men då endast som ett exempel på hur media kan manipulera. Det värsta är ju att skaparna tror på det själv.

 4. Jag tycker verkligen att man ska ta den här filmen med en nypa salt med tanke på att man hittar faktafel redan efter 10 minuter, alternativt rena lögner. Det var intressant i början men till slut blir det för mycket, stängde av filmen på grund av det. Man kan se den och få en tankeställare och börja smida egna konspirationsteorier… men bra, det är den inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s