#103 Lilja 4-ever


En av mina favoritfilmer utav Lukas Moodysson. Också en av hans obehagligaste verk.

Lilja 4-ever handlar om 16-åriga Lilja (Oksana Akinshina) från Estland. Lilja är en utböling som fördriver tiden med att festa och röka med sin enda vän Volodya (Artyom Bogucharsky). Hennes mamma flyttar till USA med sin nya pojkvän och lämnar Lilja kvar. I sin desperation tvingas hon prostituera sig på en nattklubb och hennes liv tyckt allt mer hopplöst.  Men en dag träffar hon en man, Andrej (Pavel Ponomaryov), som hon genast förälskar sig i. Andrej kommer in i Liljas liv som en ängel och lovar henne ett nytt jobb, hem och liv i Sverige. Lilja följer med Andrej till Sverige men inte till det Sverige som  lovats henne. Lilja har blivit såld av Andrej som sex-slav och hålls fången, långt borta från det vackra liv hon drömt om.

Detta är en otroligt stark berättelse om en flicka som krälar ur stoftet av fattigdomen för att bygga sig ett nytt liv i ett annat land, men istället faller offer för den sjuka trafficing marknaden som pågår i Europa. Detta är en extremt tragisk, ärlig, brutal och obehaglig film som gör en förbannad, frustrerad och ledsen.  Även om filmen är fiction så berör den ett problem som idag är större än de flesta människor vill kännas vid, och gör detta på ett mycket ärligt vis. Moodysson besparar en knappast några obehagliga scener. En film som alla borde se minst en gång!

Emma Kitty Wahlgren

Originaltitel: Lilja 4-ever
Genre: Drama, Thriller
Regissörer: Lukas Moodysson
Utgivningsår:
2002
Produktionsland: Sverige, Danmark
Längd: 109 min
Prisbelöningarn: Gìjon International Film Festival – Best Actress, Best feature. Guldbaggar 5st. RouenNordic Film Festival – Best Actress, Young Audience Award. M.fl.

Annonser

1 kommentar

Filed under Drama, Thriller

One response to “#103 Lilja 4-ever

  1. rita söderlund, micke-bergby bertil eriksson bekanta-?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s