#105 Låt den rätte komma in


En vampyrfilm långt borta från Hollywood, långt borta från slafsiga specialeffekter och helt annorlunda från de vampyrfilmer jag tidigare sett.

Låt den rätte komma in handlar om 12-årige Oskar (Kåre Hedebrant) i förorten Blackeberg i Stockholm 1982. I skolan är han mobbad och utstött, främst trackas han av en pojke som heter Conny och två andra klasskamrater. Oskar drömmer om att få hämnas på sina mobbare och bli fri från trackaserier. En kväll, på gården utanför sitt hem, träffar han den jämngamla grannflickan Eli (Lina Leandersson). De två blir vänner och börjar träffas regelbundet ute på lekplatsen, nattetid. För det är bara på natten som Eli syns till. Eli är en mycket speciell flicka som inte tål varken sol eller mat och måste bli inbjuden till ett rum innan hon kan komma in. Hennes far är en efterlyst seriemördare som tömmer folk på blod för att föda sin dotter. Eli stödjer Oskar i sin kamp mot mobbarna men när Oskar får reda på att Eli är en vampyr ställs han inför ett dilema som små pojkar sällan ställs inför, och som får problemen med mobbarna att blekna. . Kan deras kärlek klara att hon är en varelse som måste mörda för att överleva? Eller är Oskar för rädd?

Detta är en av de bästa filmerna i svensk filmhistoria enligt mig. Den är estetisk, originell, mörk, vacker och otroligt stark. Tomas Alfredson har tagit skräckfilm till en helt ny nivå, och skapat något helt nytt utav något så gammalt och klassiskt som genren ”vampyrfilm”. En av 2009’s absoluta höjdpunkter! Man ska dock inte förvänta sig en klassisk skräckfilm när man ser denna, då är risken att man blir besviken på hur välgjord denna filmen är. Hehe.

Emma Kitty Wahlgren

Originaltitel: Låt den rätte komma in
Genre: Drama, Skräck, Mystik, Romantik
Regissörer:
Tomas Alfredson
Utgivningsår:
2009
Produktionsland: Sverige
Längd: 115 min
Prisbelöningarn: Saturn Award – Best Internationall Film. Black Tulip Award, Silver Scream Award – Tomas Alfredsson. Austin Fantastic Fest – Best Horror Feature. BAFTA Film Award – Best Film Not in the English Language. Bodil – Best Non-American Film. BSFC Award – Foreign Language Film. British Independent Film Award – Best Foreign Film. M.fl.

Annonser

1 kommentar

Filed under Drama, Romantik, Skräck

One response to “#105 Låt den rätte komma in

  1. Linus

    En helt fantastisk film. Frågan är bara om jag säger det då jag är van vid den låga svenska standarden, eller om den är riktigt, riktigt bra? Jag tror på det sista. Tack Alfredsson, du lyser hopp på den Svenska filmindustrin!

    Emma: Måste bara ge dig en komplimang över din underbara filmsmak! Sett de flesta filmer du har skrivit om här på bloggen, och det blir nog att kolla upp de som jag inte sett!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s