#106 Rain man


Idag blir det en riktig klassiker. Jag vet inte hur många gånger jag sett den, men det har blivit ett par stycken med åren.

Rain Man handlar om Charlie Babbitt (Tom Cruise) som försöker tjäna stora stålar på att importera sportbilar. Han får veta att hans far gått bort och beger sig till begravningen med en sak i huvudet, arvet. Till sin stora förvåning får han dock bara en bil och några rosbuskar, resten sätts in i en fond med en okänd förmånstagare. Charlie spårar förmånstagaren och upptäcker att han har en okänd autistisk bror, Raymond (Dustin Hoffman), på behandlingshemmet Wallbrook. Han försöker då ta arvet ifrån sin bror och tar med honom till Las Vegas.

Hoffmans karaktär Raymond är baserad på autistiske Kim Peek (som tyvärr gick bort i julas), som Hoffman träffade inför inspelningarna och tackade i sitt tal på Oscarsgalan.

Hampus Algotsson

Originaltitel: Rain Man
Genre: Drama
Regissör: Barry Levinson
Utgivningsår: 1988
Produktionsland: USA
Längd: 133 min
Prisbelöningar: Oscar för bästa film, bästa manlige huvudroll, bästa regi, och bästa originalmanuskript, Eddie award för bästa klippning, BMI Film Music Award, Golden Berlin Bear på Berlin International Film Festival, César award för bästa utländska film (Frankrike) och femton andra.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Drama

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s