#107 Fira med Ferris


Life moves pretty fast. If you don’t stop to look around once in a while, you could miss it.

Mer överskattad än denna tror jag inte en film kan bli, eller jo, det finns några stycken i stil med Epic Movie som kanske slår den… Vad som skiljer de två är dock att Fira med Ferris är sevärd, främst då den blivit kult i USA. Om jag förstått det hela rätt är det ungefär USA’s svar på Fucking Åmål eller något. Vid en av mina filmbeställningar på nätet så fick jag chans att köpa denna för en tia och tänkte att det kan det väl vara värt. När jag sedan upptäckte att den är med i ”1001 filmer du måste se innan du dör”, och att man hänvisar till den i många filmer och TV-serier började jag bli lite fundersam.

Filmen handlar om den flitigt skolkande eleven Ferris Bueller (Matthew Broderick) som passar på att ta en dag ledig. Han fixar ut sin flickvän och en kompis från skolan och de ”lånar” kompisens pappas bil, en Ferrari 250 GT California, och beger sig ut på äventyr. Medan dessa tre lever livet i centrala Chicago, går på baseball och resturanger osv så är rektorn ute efter att sätta dit Ferris för skolk, precis som Ferris syster, som tröttnat på hans skolk. På skolan går det rykten om att Ferris är allvarligt sjuk och hans klasskamrater startar därför kampanjen ”Save Ferris”. Kort och gott blir det kaos.

En lite kul grej med den är att Charlie Sheen (Two and a half men) är med i filmen och spelar någon slags gangster som sitter på polisstationen. Inför inspelningen sägs det att han var vaken i flera dygn bara för att få karaktären att se sliten ut.

Hampus Algotsson

Originaltitel: Ferris Bueller’s Day Off
Genre: Komedi
Regissör: John Hughes
Utgivningsår: 1986
Produktionsland: USA
Längd: 103 min
Prisbelöningar: Nominerad till Golden Globe (Best Performance by an Actor in a Motion Picture – Comedy/Musical Matthew Broderick)

Annonser

3 kommentarer

Filed under Komedi

3 responses to “#107 Fira med Ferris

  1. Felix

    Finns ett mycket bra ska band som heter Save Ferris på tal om inget…

  2. Pingback: Fira Med Ferris «

  3. Pingback: Fira med Ferris « Joseph recenserar film

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s