#108 Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb


Stanley Kubrick när han är som bäst. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb är rankad som den 30e bästa filmen genom tiderna enligt IMDb, en plats som den verkligen förtjänar om ni frågar mig. Innan vi startade denna blogg så hade jag inte sett den, men den är en av de filmer som flest av läsarna har tipsat om och jag måste säga att ni har sjukt bra filmsmak.

I filmen ger en flygofficer sina flygstyrkor i order att bomba Sovjetunionen med kärnvapen. De får i order att inte lyssna på någon utan bara göra det, och därmed en del order om exakt hur de ska gå till väga. Problemet är att ordern inte kommer från regeringen, men den innebär att ingen kan komma i kontakt med flygplanen. Regeringen kallar till krismöte och bjuder in den ryska ambassadören, vilket inte gillas av alla.

De ringer även kommunistpartiets generalsekreterare, men dess värre är han inte riktigt vid sitt sinnes fulla bruk, om man säger så. Det kommer i alla fall fram att Sovjet har en domedagsmaskin som utlöses automatiskt som någon släpper ett kärnvapen i Sovjet. När alla tror att hoppet för mänskligheten är ute kommer exnazisten och regeringens vetenskapliga rådgivare Dr. Strangelove in i bilden, han har nämligen en plan på hur mänskligheten ska räddas, även om den innefattar visserligen att människor måste gå under jord, och bara vissa väl utvalda.

Peter Sellers är stjärnan i filmen, han har hela tre roller (Dr. Strangelove, USAs president och överste Mandrake. Medverkar gör även George C. Scott, Sterling Hayden, Keenan Wynn och James Earl Jones m.fl.

Hampus Algotsson

Originaltitel: Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb
Genre: Satir, thriller, drama
Regissör: Stanley Kubrick
Utgivningsår: 1964
Produktionsland: Storbritannien
Längd: 95 min
Prisbelöningar: BAFTA Film Award för bästa film, bästa brittiska film och bästa brittiska art direction, UN Award, Bodil Award för bästa europeiska film, Hugo Award, NYFCC Award för bästa regi och WGA Award.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Drama, Satir, Thriller

2 responses to “#108 Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

  1. socialasituationer

    You can’t fight in here! This is the war room!

  2. Ellen

    Jag har en sak då jag inte kan somna fören jag sätt slutet på filmer. Men jag har (försökt) se den här filmen två gånger och somnat till samma scen var gång.

    Vet dock inte om detta är något bra eller dåligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s