#120 Howl’s moving castle


Här kommer ytterligare en film utav  Hayao Miyazaki som ofta anses vara en av hans bästa tillsammans med Spirited Away, vilket stämmer rätt bra överens med mina åsikter om den också.

Howl’s moving castle är en animerad kärlekshistoria som handlar om en ung flicka vid namn Sofi, som en dag blir förhäxad utav en elak häxa som förtrollar hennes kropp att anta formen av en mycket gammal gumma. Förtrollningen verkar även så att hon inte kan berätta för någon om vad hon utsatts för, och hon ger sig därför iväg för att finna någon som kan hjälpa henne, och det är på denna väg som hon stöter ihop med Haurus mystiska förtrollade slott. Inne i slottet träffar Sofi hauru’s elddemon, Karishifâ. Eftersom Sofi är förhäxad gör hon en deal med Karishifâ. Om Sofi lyckas bryta kontraktet som binder Karishifâ till Hauru så frigörs hon från sin förtrollning och återgår till sitt vanliga jag,

Detta är en mycket varm och söt kärlekshistoria om att älska någon för deras verkliga jag, och inte deras yttre. Animationerna av slottet med mera i denna filmen är helt fantastiska och jag rekomenderar alla som ser den att även se extramaterialet om hur animationerna har utförts. Visst har denna film en del lite väl ”ostiga” inslag, men det får man ta med en nypa salt, då resten av filmen är mycket fin!

Emma Kitty Wahlgren

Originaltitel: Hauru no ugoku shiro
Genre: Animation, Äventyr, Fantasi, Romantik
Regissör: Hayao Miyazaki
Utgivningsår: 2004
Produktionsland: Japan
Längd: 119 min
Prisbelöningar: Hollywood Film Award – Best Animation of the year. LAFCA Award – Best Music Score. NYFCC Award – Best Animated Film. SDFCS Award- Best Animated Film.

Annonser

1 kommentar

Filed under Animerad, Fantasy, Romantik

One response to “#120 Howl’s moving castle

  1. Fantastisk film, jag älskar den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s