#122 Where the Wild Things Are


Här kommer ännu en utav 2009’s höjdpunkter! På svenska heter den ”I vildingarnas land” och är baserad på den fantastiska sagoboken ”Till Vildingarnas Land” från 1963  avMaurice Sendak.

Where the Wild Things Are handlar om en pojke vid namn Max (Max Records), som är en mycket fantasifull liten pojke, med stora svårigheter att hålla sig inom det verkliga livets regler och ramar. Han är väldigt envis och olydig och hamnar i bråk med sin syster och hennes kompisar. Efter att även känna sig försummad av sin mamma, som verkar ägna mer uppmärksamhet åt sin pojkvän än honom,  rymmer han hemifrån. På sig har han sin vargkostym, och med denna klädnad flyr han både fysiskt och imaginärt in i en drömvärld. En båtfärd bort hamnar han på en ö, bebodd utav en samling stora odjur. En av dom, kallad Carol (James Gandolfini), är mycket lik Max i temperament och tanke. Istället för att äta honom, som dessa bestar vanligtvis hade valt att göra med hans sort, så väljer de att släppa in honom i gruppen eftersom Max utger sig för att vara en magisk kung som kan lösa alla deras problem. Han är kung i Vildingarnas Land.

Detta är en mycket välgjord, till stor del animerad film om att vara liten och missförstådd. Hela Max psyke speglas i världen och karaktärerna han skapar och han tvingas genom detta in i ett dilema och kaos han inte kan fly från, utan tvingas växa och lära av sina misstag. Genom sin fantasivärld formas han och lär sig att anpassa sig till det verkliga livet. En mycket fin adaption utav en klassisk saga, med mycket verkliga känslor och problem. Det bästa med denna filmen är att det inte är en typisk snäll barnsaga utan den är väldigt ojämn och oförutsägbar. En bra blandning av mörker, värme och äventyr.
För övrigt helt fantastiskt soundtrack utav Karen O And The Kids!

Emma Kitty Wahlgren

Originaltitel: Where the Wild Things Are
Genre:
Äventyr, Drama, Familjefilm, Fantasy
Regissör:
Spike Jonze
Utgivningsår:
2009
Produktionsland: USA
Längd:
101 min

Annonser

1 kommentar

Filed under Animerad, Äventyr, Drama, Familjefilm, Fantasy

One response to “#122 Where the Wild Things Are

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s