#129 Scrubs


Denna vecka har vi på 365 filmer du borde se vår andra temavecka, vi kommer tipsa om bra TV-serier. Välkommen till 7 TV-serier du borde se.

När J.D. frågar dr. Cox ”Do you think I need to grow up?” i avsnitt 3, säsong 7, så svarar dr. Cox ”Wow. You dream your whole life for that moment and then when it comes you’re just, you’re just not ready for it.” Ungefär så känns det att nu skriva om den TV-serie som jag genom åren ägnat så många dygn åt att titta på. Jag tror jag har sett samtliga 167 avsnitt sådär en 6-7 gånger, minst (Med. school är inte inräknat).

I alla fall så minns jag hur jag satt och kollade på TV3 den 14 april 2003, då hade nämligen en ny amerikansk TV-serie premiär, Första hjälpen kallades den. Den var ganska roligt och jag fortsatte kolla på det lite då och då. För några år sedan fick jag tag på alla säsongerna av Scrubs, då hade jag nästan glömt bort den där gamla TV-serien, men efter ett tag insåg jag att det var ju den som hade kallats för Första hjälpen. Tur att den titeln inte fastnade…

Scrubs utspelar sig på sjukhuset Sacred Heart dit John ”J.D.” Dorian (Zach Braff), Christopher Turk (Donald Faison), Elliot Reid (Sarah Chalke) och några till kommer som interns efter ett par år på med. school. J.D. blir intresserad av Elliot redan i första avsnittet, en romans som kommer komma och gå under hela serien. Turk blir förälskad Nurse Carla Espinosa (Judy Reyes), en förälskelse som kommer leda till förlovning och bröllop. På sjukhuset finns även dr. Perry Cox(John C. McGinley), som har väldigt svårt för det där med att visa känslor, som blir J.D.’s mentor. Chef är, den inte alltid så vänliga, dr. Bob Kelso (Ken Jenkins).

Under de åtta säsongerna får vi även se många andra människor, spelade av så väl kända som okända skådespelare, som kommer och går. Detta är den enda långa TV-serie som jag verkligen sett allt av och det är så kul att göra det, då det känns som att man lär känna alla. Man får se så väl deras bra som deras dåliga sidor och hur de är som människor, trots att de egentligen bara är karaktärer.

Det finns många olika åsikter om hur länge serien var bra, personligen anser jag att den håller hela vägen till sista avsnittet i säsong åtta. Säsong åtta är faktiskt en av mina favoritsäsonger i serien. Den följs förvisso av en lite småroande säsong nio, där serien byter namn till Scrubs med. school, J.D. slutar och sjukhuset byggs om, lite lökig och i jämförelse med Scrubs frukansvärt dålig. Låtsas man inte om att det är scrubs så kan det dock vara lite roande, vid mer tråkiga tillfällen.

Dagens bonus: Spotify-lista med musik som används i serien

Hampus Algotsson

Alternativ titel: Första hjälpen
Genre:
Komedi, drama
Skapare:
Bill Lawrence
Premiärår:
2003
Produktionsland:
USA
Antal avsnitt:
167 st
Prisbelöningar:
ALMA Award i kategorierna Outstanding Female Performance in a Comedy Television Series och Outstanding Actress in a Television Series (Judy Reyes), BET Comedy Award 2004 och 2005 i kategorin Outstanding Supporting Actor in a Comedy Series (Donald Faison), BMI TV Music Award 2003 och 2004, Artios i kategorin Best Casting for TV, Comedy Pilot 2002, Emmy i kategorin Outstanding Sound Mixing for a Comedy or Drama Series (Half-Hour) And Animation för avsnittet My musical, Emmy i kategorin Outstanding Multi-Camera Picture Editing for a Series för avsnittet My Life in Four Cameras, Humanitas Prize i 30 minuterskategorin 2002, 2008 och 2009 och Golden Reel Award i kategorin Best Sound Editing – Music for Short Form Television för avsnittet My musical,

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Drama, Komedi, TV-serie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s