#131 Wall-E


Jag älskar det mesta PIXAR gjort. Det finns inte en enda pixarfilm, varken kort eller lång, som jag inte sett och den enda som ens en gång kan mäta sig med Wall-E är möjligen Up. Jag köpte den dessutom den till min femåriga kusin i julklapp och även han tyckte om den. Och hans mor. Ärlig talat finns det inte någon jag pratat med som tycker illa om den. De har alltså lyckats med det som Disneys filmer är kända för, att gå hem hos alla målgrupper.

Wall-E är en amerikansk animerad SciFi-film som utspelar sig i framtiden. Ca. år 2100 har människan konsumerat och skapat så mycket skräp att de tvingas lämna jorden, kvar lämnar man en mängd Wall-E-robotar som ska städa upp efter människorna, men en efter en så går robatarna sönder och runt 2850 finns det bara en kvar. Han har överlevt genom att samla reservdelar från andra Wall-E-robotar och har med tiden utvecklat känslor. Till sällskap har han en tam kackerlacka. En dag landar en rymdraket på jorden och ut kommer en modern robot, EVE, som Walle snart blir förälskad i. De åker tillsammans ut i rymden till ett skepp där tusentals feta människor lever.

De är en fantastiskt vacker film. Den lyckas dessutom behålla ens intresse och berätta en historia trots att det under första halvan inte förekommer några repliker alls och att den även under resten av filmen är väldigt tystlåten. Den mycket politiska undertoner, mot överkonsumtion och miljöförstöring, såklart, men även vart allt de ökade inflytandet från storföretag kan leda. Det är nämligen ett företag, med ca 2 000 000 dotterbolag som styr världen. Sedan är alla människor så feta att de inte ens kan gå, efter att de ätit så mycket skräpmat.

Dagens bonus: Musiken från filmen på spotify

Hampus Algotsson

Originaltitel: Wall-E
Genre:
Familjefilm, animerad, Science fiction, romantik, äventyr
Regissör:
Andrew Stanton
Utgivningsår:
2008
Produktionsland:
USA
Längd:
98 min
Prisbelöningar:
Oscar, Saturn Award, BAFTA Film Award, BSFC Award, Critics Choice Award, COFCA Award, CFCA Award, DFWFCA Award, FFCC Award, Golden Globe, Hollywood Film Award, KCFCC Award, Blimp Award, Sierra Award, NBR Award, NYFCC Award, OFCS Award, Motion Picture Producer of the Year Award, PFCS Award, SDFCS Award, SEFCA Award, TFCA Award och WAFCA Award för bästa animerade långfilm, BMI Film Music Award, och 24 andra.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Animerad, Äventyr, Familjefilm, Romantik, Science fiction

2 responses to “#131 Wall-E

  1. Sofie

    Har du lagt märke till Mac-reklamerna i filmen? När Wall-E startar upp låter han som när man startar en Mac och dessutom äger han en iPod.

    • Hampus

      Inte så förvånande med tanke på att den är gjord av ett företag som brukar tacka Steve Jobs i sina eftertexter. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s