#132 Ghostbusters


Detta lär vara en av de första filmer jag sett som inte var en barnfilm. Eller i vart fall en av de första jag minns, och den är lika bra idag som den var för 13 år sedan. Det är en fantastiskt rolig film som har ett av de bästa themen någonsin. När filmen kom 1984 som blev den populär, men den gjorde inte i närheten av lika stor succé som låten gjorde, som låg etta på Billboard Hot 100 i tre veckor och tvåa på UK Singles Chart.

Filmen handlar om de tre forskarna Dr. Peter Venkman (Bill Murray), Dr. Raymond Stantz (Dan Aykroyd) och Dr. Egon Spengler (Harold Ramis) som har en avdelning på ett universitet i USA där de forkar i övernaturliga krafter och spöken mm. Samma dag som de för första gången får se ett riktigt spöke så läggs avdelningen ner av rektorn. De beslutar sig då för att starta en egen firma som ska ägna sig åt att fånga spöken, Ghostbusters. Men när de börjar arbeta kommer det bara fler och fler spöken till New York och de förstår snart att de är del av något stort.

Filmen har med åren blivit kult och varumärket har växt något enormt. Idag finns det rollspel, nio TV-spel, en uppföljare, en animerad TV-serie och mycket annat som är baserat på filmen. För några år sedan fanns det äen en Ghostbusterattraktion som låg vid Universal Studios Florida.

Hampus Algotsson

Originaltitel: Ghost busters
Genre:
Äventyr, komedi, fantasy, science fiction
Regissör:
Ivan Reitman
Utgivningsår:
1984
Produktionsland:
USA
Längd:
105 min
Prisbelöningar:
Saturn Award för bästa fantasyfilm, BAFTA Film Award för bästa orginalsång (Ghostbusters), Golden Screen, Young Artist Award för bästa familjefilm – musikal eller komedi.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Äventyr, Fantasy, Komedi, Science fiction

3 responses to “#132 Ghostbusters

  1. socialasituationer

    Ghostbusters = inte en barnfilm. (hahaha)

  2. Sockna

    ”Detta lär vara en av de första filmer jag sett som inte var en barnfilm”. Vill uppmärksamma er på ordet INTE som står i meningen.

    Familjefilm eller enbart komedi är nog mer rätt benämning för så mycket skräck är det ju inte även om det handlar om spöken. Dock har tiden inte varit snäll mot den så jag ger den idag inte mer än 3 av fem i betyg. Storyn suger och effekterna känns lama men har man inte sett den så ska man se den, om inte för dess kultstatus utan just musiken skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s