#134 Det våras för Frankenstein


Mel Brooks, parodiernas mästare. Jag har tidigare berättat vad han betyder för mig (#24), men för att ha något annat skoj att skriva om här tänkte jag berätta historien bakom att Young Frankenstein översätts till Det våras för Frankenstein, Spaceballs översätts till Det våras för rymden osv. Det kommer från början från att The Producers, Brooks första film, en gång släpptes som Springtime for Hitler, en titel som i svenska filmvärlden fungerar, men som i USA stoppades då det lät som något positivt om Hitler. Vad som inte fungerar lika bra i Sverige är dock att marknadsföra regissörer, man kom då på att man kunde släppa Brooks filmer som en parodiserie med liknande namn och tog ”Springtime for…”, som man översatte till ”Det våras för…”. Så nu behöver ni inte gnälla på de ologiska titlarna, de är faktiskt genomtänkta.

I alla fall, dagens tips är Det våras för Frankenstein, Brooks fjärde film, är en parodi på de sex Frankensteinfilmer som släpptes mellan 1931 och 1957 och handlar om unge Dr. Frederick Frankenstein (Gene Wilder), barnbarn till den galne professorn Dr. Frankenstein. Hans skäms för sin farfar och påstår därför att hans efternamn uttalas Fronkensteen. När han får veta att han ärvt sin farfars slott så reser han till Transylvanien där han möts av sin lab-assistent Inga (Teri Garr), husmor Frau Blücher (Cloris Leachman) och och sin betjänt Igor (Marty Feldman) (som kräver att bli kallad Eye-gor).

När Dr. Fronkensteen går igenom sin farfars journaler så inser han att forskningen stämmer, man kan väcka liv i en död kropp. Han skickar iväg Igor för att stjäla en hjärna på det närmast hjärnförvaringsinstitutet och Igor råkar ta fel och ta en hjärna med en etikett med texten ”Do Not Use This Brain! Abnormal”. Det som skulle blivit en vanlig människa blev istället Frankensteins monster.

Hampus Algotsson

Originaltitel: Young Frankenstein
Genre: Komedi, Science Fiction, skräck
Regissör: Mel Brooks
Utgivningsår: 1975
Produktionsland: USA
Längd: 106 min
Prisbelöningar: Golden Scroll för bästa regi, bästa skräckfilm, bästa make-up och bästa biroll (Marty Feldman), Golden Screen, Hugo Award för bästa dramatiska prestation och Nebula Award för bästa manus.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Komedi, Science fiction, Skräck

2 responses to “#134 Det våras för Frankenstein

  1. Pingback: #160 Det våras för stumfilmen « 365 filmer du borde se

  2. Pingback: #172 Det våras för galningarna « 365 filmer du borde se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s