#139 Patch Adams


Jag fick precis veta att jag inte lagt upp någon film med Robin Williams och blev faktiskt förvånad själv. Han är en väldigt duktig skådespelare som förgyllt så många filmer genom åren. Just denna är faktiskt en av mina favoriter med honom. Fick låna den av min moster för några veckor sedan och hon hade rätt, den är jäkligt bra.

Patch Adams är verklighets och bygger på Patch Adams och Maureen Mylanders självbiografi. Den handlar om Patch Adams som börjar studera medicin i en ganska hög ålder, i skolan får han lära sig att man inte ska bli för tajt med sina patienter, blir man vän med dem så blir det jobbigare när de går bort och så vidare. Adams är av en annan uppfattning, han är övertygad om att humor är den bästa medicinen. Eftersom förstårseleverna inte får jobba direkt med patienter så bryter Adams mot en del regler för att kunna göra vad han tror är rätt för sina patienter. Parallellt med denna historia så startas en romans mellan Adams och en klasskamrat till honom.

Filmen innehåller en stor dos av kritik mot det amerikanska vårdsystemet och i rollerna ser vi bland annat Robin Williams (som sagt), Daniel London, Monica Potter, Philip Seymour Hoffman och Bob Gunton.

Hampus Algotsson

Originaltitel: Patch Adams
Genre:
Komedi, drama
Regissör:
Tom Shadyac
Utgivningsår:
1998
Produktionsland:
USA
Längd:
115 min
Prisbelöningar:
ASCAP Award i kategorin Top Box Office Films. Även nominerad till Oscar för sin musik.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Drama, Komedi

2 responses to “#139 Patch Adams

  1. Sockna

    Kul med snabb respons, gillar själv denna film skarpt, särskilt då Robin Williams får agera utan att hela tiden spela pajas. Dock har humorn en stor plats i filmen, som när den äldre tanten får sin dröm uppfylld – att bada i spagetti!?!

  2. Alexander

    Tack för ytterligare ett bra tips. Laddade ner den speciellt för att jag själv jobbar inom vården. I en perfekt värld…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s