#140 En kärlekshistoria


Min favorit Roy Andersson har inte alltid gjort tragikomiska filmer i stil med Du levande och Sånger från andra våningen, detta är hans debutfilm från 1970, en ungdomsfilm med tema kärlek. Ett uttjatat ämne kan tyckas och inte minst tycker jag det. Det är så få filmer som lyckas beröra min romantiska sida, men det gör denna.

Redan då En kärlekshistoria gjordes var Andersson noggrann med sitt foto, vackrare foto får man leta efter! Filmen handlar om Pär och Annika som blir förälskade. Men allt medan tiden går så glider de mer och mer ifrån varandra, men kärleken finns ändå kvar där någonstans, bara det att ingen ser den. Filmen skildrar även hur det var att vara ung i Sverige på 70-talet, med allt vad det innebär.

Lite grann beroende på åldern på de man pratar med så brukar folk anse att Fucking Åmål eller G som i gemenskap är de ungdomsfilmer som har högst kultstatus i Sverige, men de är ens i närheten av denna pärla.

Hampus Algotsson

Originaltitel: En kärlekshistoria
Genre:
Drama, romantik
Regissör:
Roy Andersson
Utgivningsår:
1970
Produktionsland:
Sverige
Längd:
115 min
Prisbelöningar:
IWG Golden Plaque, Interfilm Award, Journalists’ Special Award och UNICRIT Award på Berlins internationella filmfestival och Guldbagge för bästa film.

Annonser

1 kommentar

Filed under Drama, Romantik

One response to “#140 En kärlekshistoria

  1. Sockna

    Var tid har sin ungdomsfilm men denna film hör till en av de bättre. Jag var dock lite för ung då denna film hade premiär men såg den nog på TV nån gång under den senare delen av sjuttio-talet eller tidigt åttiotal. Tempot är inte så högt men igenkänningsfaktorn är hög.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s