#143 Elephant


Idag välkomnar vi en ny skribent till bloggen, Kenneth Carlsson är ett namn vi kommer få se här lite då och då.

Den 20 april 1999 klev de två 18-åriga studenterna Eric Harris och Dylan Klebold in beväpnade med hagelgevär och kulsprutepistoler på Columbine High School i Colorado. Inspirerade av Oliver Stones Natural Born Killers tog de sig igenom skolans matsal och bibliotek. Hämningslöst sköt de ihjäl tolv studenter och en lärare och skadade ytterligare 24, innan de tog sina egna liv. Denna skolskjutning är den i särklass mest omtalade i sitt slag och 2002 släppte Michael Moore sin välkända dokumentärfilm Bowling for Columbine baserat på händelserna.

Året efter släpptes Gus Van Sants film Elephant, baserat på samma ämne. En lågmäld film som utspelar sig en nästan helt vanlig dag på ett High School i Oregon. Kameran följer flera av skolans studenter både i och utanför skolan. Bland studenterna märks den snygge fotbollskillen och hans flickvän, den nördiga tjejen, killen som fotograferar allt och bulimitjejerna i kafeterian. I centrum står John, den vanliga killen, och de mobbade vännerna Alex och Eric. Snart kommer de alla vara inblandade i en skolskjutning.

Elephant är ingen ljus film. Den kan uppfattas som aningen långsam, men som tittare sätts man emotionellt in karaktärernas stilla vardag och med det även den chock som uppstår när två beväpnade förövare urskiljningslöst attackerar med skjutvapen innanför skolans väggar.

Kenneth Carlsson

Genre: Drama
Regissör: Gus Van Sant
Utgivningsår: 2003
Produktionsland: USA
Längd: 81 min
Prisbelöningar: Palme d’Or (bästa film) vid Cannes filmfestival 2003. Gus Van Sant fick pris för bästa regi på samma festival.

Annonser

1 kommentar

Filed under Drama

One response to “#143 Elephant

  1. låter väldigt intrssant. ska nog se den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s