#145 9


Idag igen kan vi presentera en ny skribent här på bloggen. Denna gången är det Ingrid Holm, som kommer skriva här lite då och då resten av året.

Det finns otaliga filmer som handlar om en mörk, livlös och betongbelagd framtid för vår jord. Få av dessa lyckas med vad ”9” lyckats med – att vara så genomtänkt men samtidigt så simpel.

9 är baserad på Shane Ackers Oscarsbelönade kortfilm från 2005 med samma namn. Filmen utspelar sig i en postapokalyptisk värld där alla människor är döda och det som finns kvar är illvilliga maskiner vars enda uppgift tycks vara att leta reda på och eliminera den enda mänsklighet som fortfarande finns i världen – nämligen 9 stycken levande trasdockor som skapats av samme professor som möjliggjorde människans undergång.

Vad som känns unikt utöver den fantastiska animeringen är den känsla som ligger bakom bilden. På något vis lyckas Acker ge sorgsenhet och skönhet till en död värld.

Konceptet kan tyckas smått uttjatat, men aldrig har det levererats i en så bildskön förpackning. Filmen kanske inte övertygar den kritiske tittaren narrativt, men den utsökta designen och bildkonsten förtrollar och riktar uppmärksamhet ifrån en delvis bristande handling. Vissa kritiker har menat att filmen saknar målgrupp då den är för skrämmande för barn att se, men samtidigt alltför enkel för vuxna. Delvis är det sant, samtidigt kan jag tycka att filmen bör uppskattas som ett digitalt mästerverk snarare än ett narrativt misslyckande. Det är även främst i designen som influenserna från Tim Burton (producent) syns tydligast.

Ingrid Holm

Genre: Animerat
Regissör: Shane Acker
Utgivningsår: 2009
Produktionsland: USA
Längd: 79 min
Prisbelöningar: Nominerad till Annie, Golden Reel Award, Motion Picture Producer of the Year Award, VES Award samt WAFCA Award

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Animerad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s