#146 1900


Bernardo Bertolucci är en av italiensk films mest kända regissörer. Efter det stora genombrottet med Sista tangon i Paris, en film mest ihågkommen för Marlon Brandos väldigt vågade sexscener med Maria Schneider, tog det Bertolucci fyra år innan han 1976 släppte den episka 1900. Till filmens största roller lyckades han knyta internationella stjärnor som Gérard Depardieu, Burt Lancaster, Donald Sutherland och Robert De Niro.

1900 är en film som kretsar kring den italienska klasskampen mellan kommunism och fascism under 1900-talets första hälft. Alfredo (De Niro) och Olmo (Depardieu) föds på samma dag, på samma ort under seklets första år, men till helt olika klasser. Alfredo är son till den rika godsägaren, medan Olmo är född oäkting till en bondekvinna. Som barn trotsar deras vänskap klassgränserna, men som vuxna blir Olmo en allt mer hängiven socialist, samtidigt som Alfredo måste följa sitt öde och ta över familjens stora plantage där den sadistiska fascisten Attila (Sutherland) är förman. Vidare får man följa de bådas allt mer distanserande förhållande i ett politiskt kokande Italien.

Filmen är fem timmar lång och det ska sägas att den har sina dalar. Samtidigt är dess toppar så starka att det väger upp med råge, om man nu orkar se igenom de dryga 300 minuterna det vill säga. Svensk TV brukar bekvämt dela upp filmen i två delar. 1900 kan ses som en ren vänsterpropaganda av Bertolucci, men det är även en mycket väl sevärd berättelse om Italiens 1900-talshistoria och två mäns vänskap genom klasskampen – kryddat med teman som krig, droger, religion och så klart en Bertolucci-dos sexualitet. Ta er tid att se detta epos någon gång, om inte annat för Donald Sutherlands tolkning av sadisten Attila, en så pass vansinnig prestation att Sutherland själv inte kunde se filmen på flera år efter dess premiär av ren avsmak.

Kenneth Carlsson

Originaltitel: Novecento
Genre: Drama, Krig, Romantik
Regissör: Bernardo Bertolucci
Utgivningsår: 1976
Produktionsland: Italien, Frankrike, Västtyskland
Längd: 315 min
Prisbelöningar: Bästa europeiska film på danska Bodil Awards 1976. Visades under Cannes filmfestival samma år, utan att bli nominerad.

Annonser

1 kommentar

Filed under Drama, Krigsfilm, Romantik

One response to “#146 1900

  1. socialasituationer

    Inga djur blev skadade under inspelningen av den här filmen. Utom katten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s