#148 Flickan från tredje raden


Vad tänker du när jag säger äldre svensk film från 50-talet och bakåt, utan Ingmar Bergmans inblandning? Jag tänker SVT:s eftermiddagsmatinéer. Jag tänker sömnpiller. Utgången humor. Filmen som pappa Tyko tittar på i Karl-Bertil Jonssons julafton. Åke Söderblom hela eftermiddagen. Många av dessa eftermiddagsmatinéer är rent strunt faktiskt, men det finns också en del sanna guldkorn – som Flickan från tredje raden.

Trots regissören Hasse Ekmans talang för det sentimentala är Flickan från tredje raden långt ifrån en tung film, en stämpel som man annars av slentrian lätt kan sätta på väl ansedda svenska filmer. Det är en riktig feel good-historia om en rings vandring från ägare till ägare, från den ena missgynnade till den andra. Små av ringen sammanbundna historier som alla inger hopp, berättat för den stackars nerbrutna  skådespelaren av den mystiska flickan från tredje raden.

Som son till skådespelarlegendaren Gösta Ekman d.ä. och far till bland annat Gösta “Jönssonligan” Ekman d.y., tillhörde Hasse Ekman en av svensk underhållningsindustris mest aktade familjer. Filmen var en hoppingivande motreaktion på Bergmans nattsvarta film Fängelse, som Ekman för övrigt själv medverkade i. Enligt vissa psykologer är Forrest Gump en utmärkt film att rekommendera för deprimerade personer. Jag säger inte att denna film skulle fungera lika gott, men där finns likheter. Se filmen, skratta med i dråpligheterna och gråt en skvätt om det behövs. Och kom ihåg att hoppet är det sista som överger en!

Kenneth Carlsson

Genre: Komedi, drama
Regissör: Hasse Ekman
Utgivningsår: 1949
Produktionsland: Sverige
Längd: 82 min

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Drama, Komedi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s