#152 Easy Rider (en hyllning till Dennis Hopper)


I helgen som passerade avled en av Hollywoodfamiljens stora. Dennis Hopper förlorade 74 år gammal den tuffa kampen mot den långt gångna prostatacancern. Hans filmskådespelarkarriär sträckte sig över sex decennier och ett hundratal filmer. Givetvis var en stor mängd av dessa filmer av sämre kvalitet, men ur mängden kan man kan man märka de tidiga birollerna i James Dean-filmerna Ung rebell och Jätten, hans karriärs toppar i Easy Rider och Apocalypse Now, samt senare insatser i Blue Velvet, True Romance och Speed.

I vår musiksal i högstadiet hängde det en filmaffisch med tre män på två motorcyklar. På den ena motorcykeln satt Peter Fonda med en stjärnbanermönstrad hjälm, med Jack Nicholson tätt bakom sig. På den andra satt en cowboy på LSD – Dennis Hopper. Affischen var den coolaste jag någonsin hade sett, den ultimata frestelsen för att jag bara skulle kasta mig över filmen som bilden var hämtad från. Filmen var Easy Rider, Hoppers och Fondas egen roadmovie om två langare som drar iväg på sina motorcyklar genom sydvästra USA, bland hippies och hillbillies i 60-talets slutskede. En ur den amerikanska filmhistorien banbrytande film som kanske främst kännetecknar brytpunkten mellan det gamla och nya Hollywood, som i sin tur förde med sig en helt ny generation namn som Coppola, Spielberg, Scorsese och DePalma, bara för att nämna några regissörer.

Av alla filmer som Dennis Hopper medverkade i, vilket även inbegrep något otippade filmer som Motorsågsmassakern 2, är Easy Rider den som står ut mest solklart vid en Hopperhyllning. Filmen om frihet från samhällets måsten som fick den amerikanska mannen att drömma om att lämna allt och fara iväg mot fjärran på sin motorcykel som en modern cowboy. En självklar film i måstelistan!

Kenneth Carlsson

Originaltitel: Easy Rider
Genre: Drama
Regissör: Dennis Hopper
Utgivningsår: 1969
Produktionsland: USA
Längd: 95 min
Prisbelöningar: Best First Work på Cannes filmfestival, KCFCC Award, NYFCC Award och NSFC Award för bästa biroll (Jack Nicholson), Kinema Junpo Award för bästa utländska film och Golden Laurel för bästa manliga biroll (Jack Nicholson).

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Drama

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s