#154 Frihetens pris


Frihetens pris utspelar sig under det irländska självständighetskriget (1919-1921) och det efterföljande irländska inbördeskriget (1922-1923). Berättelsen handlar om två bröder – Damien och Teddy O’Donovan (Cillian Murphy och Pádraic Delaney) – som ansluter sig till IRA för att kämpa för självständighet mot Storbritannien. Men när en vapenvila formas mellan britterna och irländarna delas irländarna i två läger – de som accepterar vapenvilan och de som inte gör det. Ett inbördeskrig utlöses och plötsligt finner de två bröderna sig på varsin sida om konflikten.

Filmen är historiskt trogen och träffande realistisk. Den förmedlar krigets allra fulaste och mest fruktansvärda sida och visar på hur maktspel och politik kan dela ett folk, ställa bröder mot varandra, och hur priset av frihet i det allra yttersta kan vara livet självt. Det bör dock nämnas att filmen skildrar kriget från irländarnas sida – med detta följer att britterna stundom framställs aningen överdrivet barbariska i skillnad till irländarna som i sin tur återges som oerhört naturnära och romantiska.

Trots denna partiskhet är filmen verkligen sevärd, det är en gripande historia om inte bara krig och fred, utan betydelsen av brödraskap och hur långt en människa är villig att gå och hur mycket han är villig att offra för att bli fri.

Ingrid Holm

Orginaltitel: The wind that shakes the barley
Genre: Krigsfilm, Historisk, Drama
Regissör: Ken Loach
Utgivningsår: 2006
Produktionsland: Irland, Storbritannien, Tyskland, Italien, Spanien och Frankrike
Längd: 127 min
Prisbelöningar: Palme d’Or på 2006 års filmfestival i Cannes, European Film Award och IFTA Award.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Drama, Historisk, Krigsfilm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s