#155 SVT:s VM-krönika 1994


Vafalls?! En sammanfattning av en fotbollsturnering när det inte har förekommit ett enda filmtips på en hel vecka? Jag ber om ursäkt för det, men ber även om en liten dos öppensinnighet, även om jag förstår att en del av er gärna hade viljat sluta läsa redan efter rubriken. Är det ens en regelrätt film? Med tanke på tidigare dokumentärtips så tycker jag det. Ni som gillar fotboll och har sett SVT:s VM-krönikor vet  att valet är givet!

SVT var i många år i världsklass när det gällde att få fram sportkrönikor. Årskrönikor förekommer fotfarande varje jul, men bortsett från den fenomenala OS-krönikan som sammanfattade alla olympiska spel under 1900-talet, så är det de gamla VM-krönikorna som väger tyngst. Det finns en intensitet och dramaturgi som gör krönikorna till långt mer än ett sportreferat. Det är nära, gjort med kärlek för alla. Det är fantastiska levnadsöden, om de hopp som infrias och de som går förlorade. Det är historier om liv och högst verklig död. Framför allt känner man att man är där. Jag må ha varit mer eller mindre galen i fotboll, det kan vänner och familj intyga. Eller flickvännen som brukade sitta sidan om med en bok och ibland titta upp i min eufori och bara le mot mig som om jag var ett barn framför något sådant där oväsentligt som bara barn kan älska. ”Såja, så länge du är glad”. Men även hon kunde uppskatta VM-krönikan, och det är ett högt betyg!

Den mätta dagen den är aldrig störst, den bästa dagen är en dag av törst. Nog finns det mål och mening i vår färd, men det är vägen som är mödan värd. Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr. Förbundskaptenen Tommy Svensson diktuppläsning för det svenska landslaget fick en hel idrottstokig nation att lära sig Karin Boyes ord som femmans multiplikationstabell. Få saker kan få en hel nation att sluta upp och gå kollektivt bananas som en riktigt stor fotbollsframgång. Sommaren 1994 badades det i landets fontäner medan GES-dängan När vi gräver guld i USA blev lite av ett substitut för Du gamla du fria. Det var sommaren då Sverige nådde sin överlägset största fotbollsframgång sedan silvret i hemma-VM 1958. Varför inte minnas tillbaka till drömmålen, storstjärnorna, levnadsödena och straffläggningen i kvartsfinalen mot Rumänien?

I morgon börjar VM-turneringen i Sydafrika och jag vet att det är många av er läsare som lär svära åt det faktum att TV-tablån och till och med reklamfilmerna fylls med världens bästa idrottsgren. Speciellt när Sverige inte är med. Men om jag kan ge er ett tips till att försöka förstå vad fotboll verkligen är, som ett eldprov för en fotbollsanalfabet, så är det att ställa in videon eller sitta uppe vid SVT i natt. Tack vare ett förmodat jättejobb med licenser kommer SVT 1 att sända VM-krönikorna från -82, -86, – 94, -02 och -06. Först ut är nämnda helt fenomenala krönika från det älskade världsmästerskapet 1994. Klockan 23.15 på SVT 1. Det finns inget annat.

Kenneth Carlsson

Titel: Fotbolls-VM krönikan 1994
Genre: Sport, dokumentär
Regissörer: Albert Svanberg & Mats Nyström
Utgivningsår: 1994
Produktionsland: Sverige
Längd: 90 minuter

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Dokumentär, sport

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s