#157 Prinsen av Egypten


Bland de allra mest spännande och fantastiska berättelser som någonsin berättats kan man, enligt mig, räkna flertalet av de bibliska berättelserna. Prinsen av Egypten är berättelsen om Moses, judarnas befriare, så som den berättas i Exodus, Gamla testamentet. För er som kan er Bibel någorlunda väl krävs knappast någon redogörelse för denna historia, men för er andra ska jag snabbt sammanfatta berättelsen.

På order av Farao Seti skall i Egypten alla förstfödda hebreiska barn dödas. Jocheved, en hebreisk kvinna, gömmer därför sin son Moses i en korg som hon lägger i floden Nilen för att räddas undan faraons order. Korgen hittas sedan av Faraons drottning och Moses adopteras av Faraon och hans fru och växer upp som en prins av Egypten.

Först när Moses är vuxen får han veta att han är hebré. Då ger han sig iväg från Egypten för att finna sig själv. Men istället finner han Gud och med Guds hjälp återvänder han sedan till Egypten för att befria det hebreiska folket.

Trots att denna film är animerad och till synes till för barn är den stundom brutal och alltför ärlig för att vara en barnfilm. Filmen är den bibliska berättelsen trogen och man blir ständigt påmind om Guds makt, men även hans grymhet. Den Gud som framställs i Gamla Testamentet är ju, till skillnad från den i Nya Testamentet, hård och obarmhärtig.

Vad som dock gör denna film så väldigt bra är inte den bibliska berättelsen, utan filmmusiken. Är ni som jag, som anser att bra musik kan lyfta även den sämsta av filmer, så är detta verkligen en film för er!

Dagens bonus: Filmmusiken på spotify

Ingrid Holm

Genre: Animerat, Äventyr
Regissör: Brenda Chapman, Steve Hickner och Simon Wells
Utgivningsår: 1998
Produktionsland: USA
Längd: 99 min
Prisbelöningar: Oscar för bästa sång (”When you believe”), ASCAP Award, Critics Choice Award, Young Artist Award samt 19 nomineringar.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Animerad, Äventyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s