#159 Terror på Elm Street


Idag gästbloggar Joseph Pollack som driver bloggen 365 sociala situationer. Det är andra gången han bloggar, senast var #66.

Under högstadiets tid bestämde jag mig och min kompis för att spana igenom olika skräckfilmer som vi hittade på Videomix (Hemmakväll, back in the days). Vi såg alla filmer med Jason Voorhees, alla med Leatherface och alla med Michael Myers, eller ja… Nästan alla. Men den slasherserie vi såg igenom först, var den med Freddy Krueger i filmen Terror på Elm Street, som vi genast fastnade för.

Filmen handlar om ett gäng ungdomar i Los Angeles som får samma sorts drömmar om en man med slokhatt och en hemsk knivhandske. Värt att nämnas är att till skillnad från tidigare nämnda slasherserier, så spelas Freddy Krueger alltid av Robert Englund (förutom i remaken som nyss gick på bio).

Om Freddy Krueger mördar dig i dina drömmar, så dör du även på riktigt. När en av ungdomarna inser detta, börjar det förr eller senare bli svårt att hålla sig vaken.

Johnny Depp debuterade även i den här filmen. Året därpå gjorde han en film som är raka motsatsen till denna. Den heter ‘Poolarna’ och handlar om två ungdomar som jagas av en diamanttjuv och försöker sätta på MILFar. Men nog om det.

Terror på Elm Street innehåller extremt snygga effekter för sin tid och är vad många kallar ‘kult’. Dess sex uppföljare är egentligen inget vidare, men kan vara väldigt underhållande. Den tredje uppföljaren har regissören till originalet varit med och skrivit manus på, så den har ändå lite mer klass än de andra.

Och vem är då regissören? Jo, han heter Wes Craven och är även känd för att ha regisserat Scream. Men har även gjort en skräckfilm innan Terror på Elm Street, som heter ‘The last house on the left’. En rolig detalj med den filmen är att de två skurkarna i filmen heter ‘Fred’ och ‘Krug’.

Sammanfattningsvis vill jag säga att det är en film värd sin vikt i guld. Se den.

Joseph Pollack

Orginaltitel: A Nightmare on Elm Street
Genre: Skräck
Utgivningsår: 1984
Regissör: Wes Craven
Produktionsland: USA
Längd: 91 min
Prisbelöningar: Critics Award och Special Mention på Avoriaz Fantastic Film Festival.

Annonser

1 kommentar

Filed under Skräck

One response to “#159 Terror på Elm Street

  1. Pingback: 365 filmer «

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s