#160 Det våras för stumfilmen


Som jag gång på gång berättar så är Mel Brooks en av mina favoritregissörer och en av mina favoritskådespelare och jag har tipsat om han filmer ett par gånger innan (#24, #67 och #134). Tidigare har de varit de lite självklara filmerna där han gör parodi på sådant som science fiction och västern, men faktum är att han gjort parodier på annat också. Till exempel har han gjort Det våras för galningarna, som är en parodi på Hitchcocks filmer, men den får jag skriva mer om en annan dag. Idag är det en parodi på stumfilmsgenren som gäller, Det våras för stumfilmen, eller Silent Movie, som den så genialt heter i original.

Det roligaste med den här är att den, så gott som, faktiskt är en stumfilm. En del ljudeffekter och ett ord, non, förkommer i den, och givetvis även musik. En annan fantastisk sak med den är att Mel Brooks själv spelar huvudrollen, den avdankade regissören Mel Funn. Funns karriär avbröts en gång i tiden då han började missbruka alkohol. Då storföretaget Engulf & Devour vill ta över det lilla filmbolaget han jobbat för lovar han dock att rädda bolaget. Detta genom att göra en stumfilm som han får med massor av stjärnor på. Engulf & Devour gör dock allt för att stoppa honom.

Utöver Mel Brooks ser vi såklart även fantastiska Marty Feldman, känd från sin egna TV-serie Marty i slutet av 60-talet och sin Igor i Det våras för Frankenstein. Den franska mimartisten Marcel Marceau är också med i filmen. Det är han som uttalar filmens enda replik, non, vilket kanske till och med är hans enda replik i hela sin karriär. Även Dom DeLuise, som är med i mer än hälften av alla Det våras för-filmer är med i denna.

Hampus Algotsson

Originaltitel: Silent Movie
Genre: Komedi
Regissör: Komedi
Utgivningsår: 1976
Produktionsland: USA
Längd: 87 min

Annonser

2 kommentarer

Filed under Komedi

2 responses to “#160 Det våras för stumfilmen

  1. Pingback: #172 Det våras för galningarna « 365 filmer du borde se

  2. Pingback: #213 Det våras för Dracula « 365 filmer du borde se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s