#162 The Decline of Western Civilization Part II, The Metal Years


Veckan efter Sweden Rock och besök av såväl AC/DC och KISS kommer jag sent omsider att rekommendera en dokumentär om hårdrock. Regissören Penelope Spheeris hade några år tidigare gjort den första filmen som skildrade Los Angeles punkrockscen. Den tredje och hittills sista filmen om så kallad gutter punk kom i slutet av 90-talet. I denna andra film, inspelad under den amerikanska heavy metal-scenens guldår i slutet av 80-talet, får vi som tittare följa stora stjärnor som Ozzy Osbourne, Lemmy och medlemmar ur KISS och W.A.S.P., såväl som små band som kämpar för att slå igenom.

I fokus ligger drömmarna hos de små banden att nå upp till den stjärnstatus och det liv som deras idoler har. Ett liv i dekadens skulle man kunna säga. Aerosmiths Steven Tyler och Joe Perry talar om sitt kolossala kokainintag under 70-talet. Paul Stanley ligger i sin intervju i en säng omgiven av lättklädda groupies. Chris Holmes sitter på en luftmadrass i sin enorma swimmingpool, med sin mor sidan om sig och en flaska vodka i sin hand som han halsar som om det vore vattnet han flöt på. Ozzy Osbourne steker ägg.

Vare sig man gillar musiken eller ej är det en mycket underhållande dokumentär om en bit från tidens musikscen, om både de stora och de små. Om deras drömmar, hur de kanske nådde sina mål och priset de fick betala. Icke att förglömma musikens skådeplatser, som den gamle gubben Bill Gazzaris rockklubb. Det är bitvis dekadens av högsta klass, men älskar man inte att betrakta det? Visst gör man det. För de av er som gillar hårdrock och dess subgenrer är detta ett måste. Dessutom innehåller filmen ett trevligt soundtrack med band som Megadeth, Lizzy Borden, Alice Cooper och Motörhead, bara för att nämna några.

Kenneth Carlsson

Genre: Dokumentär, musik
Regissör: Penelope Spheeris
Utgivningsår: 1988
Produktionsland: USA
Längd: 93 min

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Dokumentär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s