#165 Ben-Hur


Mastodontfilmerns mastodontfilm skulle man kunna säga. Vid inspelningen av denna film användes inte mindre än 100 000 kostymer och 8000 statister deltog i inspelningen. Många har redan sett filmen eftersom den visas på julafton varje år, men för mig, som kommer från en familj där vi inte bara tittar på TV på julafton, blev det första gången häromdagen.

Den är framförallt bra då allting är så sjukt maffigt, lite samma känsla som när man tittar på Sagan om ringen, man vill bara åka till inspelningsplatsen och se allt det där på riktigt. Sedan förkommer det en del riktigt fantastiska skådespelarinsatser också, lite Charlton Heston tackar man ju aldrig nej till. En kul grej är att han faktiskt gör rösten till Judah Ben Hur i den tecknade versionen som gjordes 44 år senare och än idag är aktuell skådespelare.

Filmen, som har undertiteln A Tale of the Christ, är en kristet religiös historia som är baserad på boken Ben-Hur: En berättelse från Kristi tid (1880) av Lewis Wallace. Ben-Hur handlar om Judah Ben-Hur (Charlton Heston), som lever i den romerska provinsen Judea. Hans barndomsvän Messala återvänder som tribun för provinsen och får träffa Ben-Hur och det dröjer inte länge innan de blir ovänner.

När den nya guvernören ska tillträda och den går en karavan genom staden så sker det en olycka då en grupp takpannor från Ben-Hurs tak faller ner och skadar den nya guvernören stormar det in soldater i slottet och trots att Messala vet att Ben-Hur är oskyldig så väljer han att döma honom till döden. Judah svär på att hämnas och äventyr utan dess like påbörjas.

Utöver Charlton Heston ser vi även Stephen Boyd, Haya Harareet, Jack Hawkins och Martha Scott mfl. i rollerna.

Ben-Hur har blivit filmatiserad fem gånger, en kortfilm 1907, en långfilm 1925, denna versionen från 1959, en tecknad långfilm 2003 och en mini-TV-serie som har premiär i år.

Hampus Algotsson

Orginaltitel: Ben-Hur
Genre: Drama, romantik, äventyr, historisk
Regissör: William Wyler
Utgivningsår: 1959
Produktionsland: USA
Längd: 212-224 min beroende på vilken version man ser
Prisbelöningar: Ben-Hur är en av de tre filmer som fått 11 oscars och därmed fått flest genom tiderna, bland dem hittar vi till exempel Oscar för bästa skådespelare, bästa klippning, bästa regi, bästa foto och bästa ljud. Filmen har även vunnit 17 andra priser.

Annonser

8 kommentarer

Filed under Äventyr, Drama, Historisk, Romantik

8 responses to “#165 Ben-Hur

 1. socialasituationer

  Visste du att det är en remake? Är väl MGM som gjort båda. Som ville göra den igen med färg och ljud gissar jag.

  • Hampus

   Läs sista stycket, även versionen från -25 är en remake, det är en av de böcker som gjordes i en kortkortversion under 00-/10-talet 🙂

 2. Kenneth

  Nu blir jag konfunderad! Visas Ben-Hur verkligen på julafton? Var? TCM eller? Dessutom har herr Heston varit död i över två år nu, så det vore aningen skrämmande om han fortfarande var aktiv – men dock jävligt kul!

  En kul grej från filmen ska vara att regissören ville få fram en homosexuell subtext och därför bland annat fick Stephen Boyd (Messala) att få fram en gaynerv i relationen med Ben-Hur. Detta strikt utan ärkemachomannen Hestons vetskap!

  • Hampus

   Hoppsan. Än idag aktuell var det jag tänkte skriva, med tanke på hans roll i Genghis Khan: The Story of a Lifetime som har premiär i år (enligt IMDb).

   Angående vilken kanal den visas på är jag inte helt säker, men att den visas brukar jag lägga märke till varje år. Kan dock vara juldagen, men under julhelgen i alla fall…

   • Kenneth

    Genghis Khan är tydligen en film som har varit i ett riktigt development hell sedan den filmades 1992. Den blev liksom aldrig riktigt klar. Tycker inte riktigt att Charlton Heston är aktuell i dess rätta mening då, och inte heller Pat ”Mr Miyagi” Morita som också har en roll, men död sedan 2005…

 3. @Hampus: Men ändra i texten ovan då! Rätta stavningen av Hestons förnamn också, som råkat bli fel på samtliga ställen.

  • Hampus

   Hoppsan! Det var jag som hade fel för mig på hans stavning, slarvigt! Nu är det ändrat, dröjde lite eftersom jag knappt hunnit med sådant det senaste.

 4. Inga-Stina

  Såg den f.fg. i somras. Imponerad! Schwarzenegger blaha blaha. Tacka vet jag Charlton Heston! ( a real hunk. Skittuff OCH känslig.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s