#167 Man on Wire


Detta är en så vacker historia att det är svårt att tro att det är en dokumentär. Detta är historian om en man som redan i tonåren finner en dröm och efter många år uppnår den. Man on Wire handlar om Philippe Petit, en fransk lindansare.

Som barn blev Philippe intresserad av trollerier och imponerad av lindansare och en dag i hans tonår då han satt i väntrummet hos tandläkaren såg han en bild på två extremt höga skyskrapor bredvid varandra och intill var en artikel om att dessa, World Trade Centers tvillingtorn, faktiskt skulle byggas i USA. Han ritade en linje mellan dem och började drömma om att gå lina mellan tornen, 415 meter över marken.

I början av 70-talet gick han på en lina mellan de två tornen på Notre Dame de Paris och 1973 vandrade han på en lina på Sydney Harbour Bridge. Givetvis blev han gripen efter båda dessa, då det inte är lagligt att göra det han sysslade med, men det var hans passion, så han fortsatte. Efter det började många månader av planerande av hur Philippe med sitt team ska kunna ta sig in på WTC och hur det ska kunna sätta upp en lina mellan tornen.

Första försöket misslyckas efter att de lägger ner försöket timmarna innan då de inte känner sig tillräckligt förberedda. Tre månader senare återvänder de till New York och kl 07.15-08.00 den 7 augusti 1974 dansar Philippe på en lina 415 meter ovanför marken.

Filmen är förra årets Oscarvinnande dokumentär och är baserad på Philippes egna biografi.

Hampus Algotsson

Originaltitel: Man on Wire
Genre: Dokumentär
Regissör: James Marsh
Utgivningsår:
2008
Produktionsland: USA, Storbritannien
Längd: 94 min
Prisbelöningar: Oscar, Austin Film Critics Award, BSFC Award, Critics Choice Award, COFCA Award, CFCA Award, DFWFCA Award, European Film Award, FFCC Award, Gotham Award, Independent Spirit Award, KCFCC Award, Sierra Award, LAFCA Award, NBR Award, OFCS Award, PFCS Award, SDFCS Award, Satellite Award, SEFCA Award, TFCA Award och WAFCA Award för bästa dokumentär, Eddie för bäst klippta dokumentär, BAFTA Film Award för bästa brittiska film och British Independent Film Award för bästa brittiska dokumentär och 9 andra.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Dokumentär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s