#168 Garden State


Åter igen kan vi presentera en ny skribent på bloggen, idag välkomnar vi Rasmus Bengtsson!

Dagens filmtips är nog inte nyhet för de flesta, men ett måste för dem som inte har sett den än. Garden State handlar om Andrew Largman (Zach Braff) som kommer tillbacka till sin gamla hemstad, för att gå på sin mammas begravning. Och detta blir den stora händelsen som gör så att han bestämmer sig för att sluta ta medicinen, som har gjort honom i princip apatisk. Dessa droger skrev hans pappa till psykolog ut. Väl hemma börjar han umgås med gamla vänner och träffa en tjej (Nathalie Portman). Och detta blir början till hans försök att bryta sig ut ur hans Känslolös bubbla som han allt för länge han vistats i på grund av sin tunga medicinering.

Filmen bygger delvis på delar av Regissören Zach Braffs liv (mer känd som John Dorian i Scrubs för de flesta). Och detta är hans debutfilm och konstig nog den enda långfilm som han än så länge har gjort. Och det är konstigt för i denna film briljerar verkligen Zach med alls hans skicklighet som manusförfattare, regissör och skådespelare. Och efter filmen vill man bara se mer och dem 98 minuterna som filmen består av är verkligen genomtänkta och bra ut i varenda sekund

Men främst är det alla detaljer i filmen som gör det, t.ex. soundtracket. Som att han själv satt ihop och som innehåller låtar från gamla band som ”Simon & Garfunkel” och då nya band som ”The Shins”. Som världen verkligen fick upp ögonen för efter denna film och som har vunnit mångas hjärtan på köpet. Och just detta soundtracket har faktiskt vunnit många priser och rekommenderas att lyssnas på.

Men det är nog igenkänningsfaktor och temat som gör att filmen blir en klassiker, Zach resa för att försöka få tillbacka sitt liv och Berättelsen om den lillastaden. För även om de flesta inte har upplevt de situationers som beskrivs i filmen, så kan de flesta föreställas sig det utan problem. Staden som aldrig förändras utan egentligen bara byter invånare. Där ungefär 90 % av befolkningen födds, lever och dör på samma ställe och lever samma roller i hela deras liv med samma ouppnådda drömmar.
Och det är något i alla fall jag känner igen i min egen hemstad till viss del. Också känslan som Andrew känner att inte riktigt leva. Som jag tror de flesta känner någon gång, utan att behöva vara neddrogad. Och det är hur filmen handskas med detta och det lilla hoppet som den ger, som får den att hamna bland en av de fem bästa filmerna jag har sett. Så om ni inte har sett den, se den. Och om ni har sett den, se den igen. Ni kommer inte att ångra er

Trailer

Rasmus Bengtsson

Orginaltitel: Garden State
Genre:
Drama, komedi
Regissör:
Zach Braff
Utgivningsår:
2004
Produktionsland:
USA
Längd:
98 minuter
Prisbelöningar:
Chicago Film Critics Association Awards (2004), Best New Director. Grammy Awards (2005), Best Compilation Soundtrack Album for a Motion Picture, Television or Other Visual Media Nominated for best direcktor at Sundance Film festival (2004)

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Drama, Komedi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s