#169 The Fall


Förra sommaren trillade jag strax innan det årets upplaga av festivalen Way Out West över en helt enastående peppvideo, där skaparen hade kombinerat de mest sevärda akterna med scener ur en för mig då helt okänd film. Bra musik blandades med de kanske vackraste scenerna jag hade sett, storslaget hämtat från både vackra ökenlandskap och hav, och kända platser som Karlsbron i Prag och indiska Agras omgivningar. Det var inte bara festivalen man blev sugen på att uppleva efter att ha sett den videon, den var en minst lika god reklam för originalfilmen.

Filmen utspelar sig i grunden på ett sjukhus i Los Angeles under det tidiga 1900-talet, där den lilla flckan Alexandria får en fantastisk saga berättad för sig av den svårt skadade stuntmannen Roy. Sagan porträtterar fem mäns gemensamma jakt på hämnd på den ondskefulle guvernör Odius. Männen – ex-slaven, sikhen, italienaren, Charles Darwin och den svarta banditen – har alla olika skäl för hämnd, som för dem förbi några av världens vackraste och mest storslagna platser. Det ska sägas att filmen är inspelad i 18 olika länder fördelat på fem världsdelar.

De av er som förväntar en historia med stark röd tråd där äventyret står i centrum riskerar dock att bli aningen besvikna. Det här är i första hand en orgie i visuell konst. De av er som har sett regissören Tarsem Singhs tidigare film The Cell eller hans musikvideor, som den till R.E.M.s monsterhit Losing My Religion, kommer att känna igen er, även om han i denna filmen har vridit upp det vackra i bilderna till max. Se The Fall om du vill bli visuellt hänförd för en stund. För övrigt gör rumänska Catinca Untaru en härlig rollprestation som den lilla flickan!

Kenneth Carlsson

Genre: Drama, äventyr
Regissör: Tarsem Singh
Utgivningsår: 2006
Produktionsland: Indien, Storbritannien, USA
Längd: 117 minuter

Annonser

1 kommentar

Filed under Äventyr, Drama

One response to “#169 The Fall

  1. jag snubblade över den här filmen för ca två år sen, och måste säga att jag aldrig sett något liknande, färgerna och musiken och alla mönster och rythmer i filmen är verkligen fantastiska, sen att Lee Pace som jag tycker är rätt under-rated som skådespelare är med, gör filmen bara bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s