#173 Zidane: A 21st Century Portrait


Det här är ingen dokumentär av det vanliga slaget.

För alla er som sedan länge är trötta på det pågående världsmästerskapet i fotboll kan jag meddela att mästerskapet nu har nått halvtid. Gruppspelet är slut och nu väntar det riktiga slutspelet som dessutom innebär färre matcher. Men för er som tycker att fotboll kan vara någorlunda intressant och vill se en match som ni aldrig har sett en match förut, så rekommenderar jag denna unika dokumentär som följer en av tidernas bästa spelare genom en hel match. Världens bästa fotbollsspelare med 17 kameror riktade mot sig i 90 minuter.

Zinedine Zidane spelade en avgörande roll inte bara i hemma-VM’et 1998 där han nickade hem guldet åt Les bleus. I VM 2006 hade Frankrike återigen nått final och den algeriskättade bollkonstnären från Marseille hade svarat för det franska målet i 1-1-matchen mot Italien som gick till förlängning. Väl där fick den annars så eleganta Zidane ett psykbryt och knockade bråkstaken Marco Materazzi med en stenhård dansk skalle i italienarens bröst. Zidane blev utvisad och Frankrike förlorade den efterföljande straffläggningen. En oväntad och ovärdig avslutning på fransmannens sagolika karriär.

Drygt ett år tidigare, 23 april 2005, hade denna dokumentär spelats in under en match i spanska ligan, mellan Zidanes Real Madrid och bortalaget Valladolid. Kamerorna följde Zidanes alla steg, hans reaktioner vid målen (som inte syns i bild), interaktionerna med lagkamraterna, hans spel. Pålagt ligger textremsor med Zidanes egna kommentarer om sitt fotbollsliv, om hur han tänker och drömmarna han hade som barn. Genom filmen spelas ett specialskrivet soundtrack av det skottska bandet Mogwai.

Zidane: A 21st Century Portrait är inte en vanlig dokumentär om en fotbollsmatch, det är ett experiment som tätt inpå följer världens då just bästa fotbollsspelare under en normal dag på jobbet inne på gräsmattan. Eller ovanlig dag, sett till det oväntade slutet som varken regissörerna, publiken eller ens Zidane själv hade räknat med.

Kenneth Carlsson

Orginaltitel: Zidane, un portrait du XXIe siècle
Genre: Dokumentär, sport
Regissör: Douglas Gordon, Philippe Perrano
Utgivningsår: 2006
Produktionsland: Frankrike
Längd: 90 min

Annonser

3 kommentarer

Filed under Dokumentär, sport

3 responses to “#173 Zidane: A 21st Century Portrait

 1. Joel Burman

  Nice ska försöka kolla upp denna.
  Du borde tipsa om Hoop Dreams här, riktigt bra amerikansk basketdokumentär.

 2. Kenneth

  Inte sett, men den verkar ju onekligen intressant. Tackar för tipset!

 3. Joel Burman

  Antagligen topp 3 bland dokumentärer jag någonsin sett. Väl värd att kolla visar att verkligheten kan vara bättre än dikten. Det är en riktig underdog historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s