#175 Precious: Based on the Novel ‘Push’ by Sapphire


Precious hade premiär vid 2009 års Sundancefestival, med den dåvarande titeln ”Push: Based on the Novel by Sapphire”, där den hyllades och lovordades. Filmen är Oprah Winfrey producerad och bygger, liksom titeln avslöjar, på romanen ”Push” av Sapphire. Filmen följder ödet för Claireece Precious Jones – 16 år, gravt överviktig och redan gravid med sitt andra barn. Precious bor i Harlems värsta slum tillsammans med sin arbetslösa mor. Hennes första barn, en mongolid flicka som de kallar för Mongo, bor med Precious mormor. Pappan till båda barnen är Precious egen far.

Precious är analfabet och har det tufft i skolan. När hennes rektor kastar ut henne från skolan då hon fått reda på Precious graviditet får Precious söka sig till en alternativ skola – ett program kallat ”Each One Teach One”. Där möter hon ett gäng tjejer med liknande erfarenheter och utsikter och en inspirerande lesbisk lärarinna som tillsammans övertygar henne om hennes möjligheter i livet.

Filmen har blivit uppmärksammad på grund av det nakna och intensiva vis på vilket den återger s.k. ’domestic violence’, men ändå kanske mestadels på grund av de enorma skådespelarprestationerna (som prisbelönats mångfaldigt) – framförallt av Gabourey Sidibe (Precious) och Mo’Nique (Precious mamma). Härutöver bör nämnas att Mariah Carey gör ett nämnvärt framträdande som en gråa och alldagliga, men ack så viktiga, socialarbetaren Ms. Weiss.

Ingrid Holm

Genre: Drama
Regissör: Lee Daniels
Utgivningsår: 2009
Produktionsland: USA
Längd: 110 min
Prisbelöningar: Två Oscarsbelöningar; för bästa kvinnliga biroll och bästa manus efter förlaga; och tre nomineringar. Ytterligare 70 (!) vinster och 55 nomineringar.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Drama

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s