#176 Illusionisten


Om du tycker om mysterier, Edward Norton och fantastiskt foto så är denna filmen helt perfekt. Jag tycker om alla tre och detta är nog en av mina absoluta favoritfilmer. Det är en väldigt mystisk historia om illusionisten Eisenheim, som bor och verkar i Wien runt 1900. Han första show är ämnet som alla talar om, där han mer eller mindre brutit mot världens alla naturlagar under en enda föreställning.

Ryktet når kronprinsen som tar med sig sin fästmö och går och ser en föreställning. När Eisenheim frågar efter en frivillig i publiken och så sänder kronprinsen upp sin fästmö och det är då Eisenheim inser det, hon är inte vem som helst, det är hans ungdomskärlek Sophie, vars fina familj förbjöd honom träffa henne eftersom han kom från en simpel hantverkarfamilj.

Kärleken väcks åter till liv, men de står idag så långt ifrån varandra att det blir nästintill omöjligt att nå varandra. Men med hjälp av lite trolleri så försöker Eisenheim vinna Sophie tillbaka, något som inte går så väl.

Man förstår aldrig säkert vad det egentligen är som händer och vad som inte händer. Vad som är illusioner och vad är verklighet. Jag har sedan länge tappat räkningen på hur många gånger jag sett filmen, men varje gång är den lika bra. Det är fantastiskt! Dessutom står Philip Glass bakom musiken, och då blir det ju sällan annat än bra.

Utöver Edward Norton ser vi även Paul Giamatti, Jessica Biel, Rufus Sewell och Eddie Marsan i filmen.

Hampus Algotsson

Originaltitel: The Illusionist
Genre: Drama, romantik, thriller
Regissör: Neil Burger
Utgivningsår: 2006
Produktionsland: USA, Tjeckien
Längd: 110 min
Prisbelöningar: Critics Choice Award för bästa kompositör (Philip Glass), Silver Frog, Achievement Award på Newport Beach Film Festival i kategorin Outstanding Achievement in Filmmaking Acting samt SDFCS Award för bästa Cinematography och SDFCS special adward,

Annonser

1 kommentar

Filed under Drama, Romantik, Thriller

One response to “#176 Illusionisten

  1. Inga-Stina

    Kul! Nån anknytning till Freud?

    Nån som sett ”Bedlam”? En gammal film om dårhuset som fanns i London på 1700-talet. Och med Boris Karloff som en supervidrig ”psykiater” som spöar folk, håller dom på halm på golvet, sätter dom i handbojor etc. Finns att se på YouTube! (där finns många gamla filmer. Utlagda i ca. 10 min. delar.) (en annan bra psykfilm är ”The Snake Pit” med Olivia de Havilland i sitt livs roll.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s