#178 The Dreamers


Det här är den andra filmen av Bernardo Bertolucci som jag tipsar om i bloggen, mycket beroende på att jag såg att denna går på TV3 under en av kommande helgnätter. Precis som 1900, som jag tipsade om 26 maj, utspelar sig denna filmen i en svunnen tid. I 1900 var det det tidiga 1900-talets italienska jordbrukarsamhälle, i The Dreamers utspelar sig berättelsen i Paris under 1968 års studentrevolter. I fokus står en amerikansk utbytesstudent och två incestuösa tvillingar.

Filmen som är känd för sina väldigt oblyga nakenscener börjar som vilken porrfilm som helst – Michael Pitts rollkaraktär Matthew åker till Paris för att studera franska. Matthew har dock svårt att finna givande bekantskaper och trots att han har bott där i flera månader har han fortfarande inte lyckats skaffa några vänner. Han fördriver tiden på La Cinémathèque Française, Paris stora filmbibliotek som i sin biograf visar klassiska filmer varje dag. Där träffar han tvillingarna Isabelle och Théo, två något annorlunda och bortskämda filmnördar som han bestämmer sig för att spendera sin tid med. Vänskapen utvecklar sig dock överraskande till ett udda kärleksförhållande mellan de tre mitt i det oroliga Paris.

Det mesta snacket kring filmen i efterhand har rört nakenscenerna. Både Leonardo DiCaprio och Jake Gyllenhaal var påtänkta till rollen som Matthew, men tackade nej. Den då blivande Bondbruden Eva Green försökte av sin agent bli övertalad att dumpa rollen, men fortsatte ändå. Det här är ingen film ni ser med föräldrarna, såvida ert förhållande inte är väldigt avspänt. Filmen är dock inte bara sex och blottade könsorgan, det är även en film fylld av referenser till gamla mästerverk av Bergman, Godard, Truffaut och Anotonioni, bara för att nämna några få. En av alla snyggt visualiserade filmreferenser handlar om hur Isabelle lärde sig sina första engelska ord – genom att härma Jean Sebergs rollkaraktär från A bout de souffle och skrika ut ”New York Herald Tribune”.

Se The Dreamers om du känner för ohämmade nakenscener i pretensiös kostym, men se den även för dess hyllning till gamla klassiska filmer från 1932 års Freaks och Scarface till 60-talets franska nya vågen-filmer.

Kenneth Carlsson

Originaltitel: The Dreamers
Genre: Drama
Regissör: Bernardo Bertolucci
Utgivningsår: 2003
Produktionsland: Italien, Frankrike, Storbritannien
Längd: 116 min

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Drama

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s