#180 Hotel Rwanda


Det finns få filmer som väcker känslor som denna. Under de två timmar som jag såg filmen hann jag bli arg, ledsen, glad och äcklad flera gånger om. Ena stunden sitter man och gråter, i nästa scen sitter man och ler åt vilken fantastisk människa Paul Rusesabagina verkar varit.

Filmen utspelar sig under folkmordet i Rwanda 1994, ett av de afrikanska folkmorden som vi inte lär oss så mycket om i skolan, så jag tänkte börja med att berätta lite om det. Innan Rwanda blev självständigt så var det en belgisk koloni, och de är ju knappast kända som några snälla kolonisatörer. Innan belgarna kom så var överklassen i landet bestående av främst folkgruppen Tutsi (som egentligen inte sågs som en folkgrupp innan belgarna kom). Vad belgarna gjorde var att mäta bredden på folks näsor, längden på människor osv och de kunde då stämpla folk i deras ID som antingen Tutsi eller Hutu. Sedan såg de till att hela överklassen i landet bestod av vita och tutsi (som var aningen ljusare än hutu).

Det största misstaget belgarna gjorde var att när de lämnade landet så lämnade de makten till hutu, som varit förtryckta under den belgiska tiden i landet. Dessa börjar givetvis förtrycka tutsi och en tutsigerilla växer fram. Rasismen i landet eskalerar och våld föder våld som föder våld som föder våld. Då tutsigerillan dödar presidenten, som är hutu, så blir det startskottet. 100 000-tals hutuer ger sig ut, beväpnade med machetes, och börjar en ren slakt av tutsi.

Paul Rusesabagina var då hotelldirektör på en fyrstjärnigt hotell. Han var hutu, men gift med Titsi, som var tutsi. På hotellet finns många internationella journalister och en stor grupp fredsbevarande FN-soldaterna och murarna runt huset gör det till en oas i kaoset.

Paul börjar hjälpa tutsi- och hutuflyktingar genom att låta dem bo på hotellet. Så småningom kommer det soldater för att hjälpa dem där ifrån, det är i alla fall vad de tror, men soldaterna ska bara hjälpa vita. Alla västerlänningar ska evakueras ur landet och lämna Rwandierna till sitt öde.

Tack vare kontakter i armén, i FN och i polisen så lyckas Paul klara av att hålla hotellet befriat från ett blodbad, men frågan är hur länge det kan hålla.

Hampus Algotsson

Originaltitel: Hotel Rwanda
Genre: Drama, historisk, thriller
Regissör: Terry George
Utgivningsår: 2004
Produktionsland: USA, Storbritannien, Italien och Sydafrika
Längd: 121 min
Prisbelöningar: European Film Award för bästa musik och 11 andra.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Drama, Historisk, Thriller

3 responses to “#180 Hotel Rwanda

 1. Kenneth

  Jag måste faktiskt komma med ett inflikande här. Som film för att lyfta fram det förhållandevis dunkla minnet av folkmordet i Rwanda är filmen så klart viktig, men hollywoodglorifierandet av Paul Rusesabagina måste tas med en stor nypa salt. Filmen, baserad på Rusebaginas egna berättelser, innehåller många faktafel – vilket visserligen filmer som lanseras som ”based on a true story” brukar ha, men vi snackar grova misstag i framställningar av nyckelpersoner.

  Kritiken i hemlandet mot honom har gjort att Rausebagina framställer sig själv som ett offer för en regeringskampanj mot honom, med Rwandas tutsiättade president Paul Kagame som en av de mest namnkunniga motståndarna. Dock ska det sägas att flera av såväl de arbetande och de som räddades inne på Mille Collines även de har kritiserat filmens framställning av det inträffade.

  Jag snackade lite film med en tjej som i dag jobbar på Folke Bernadotteakademin och som tidigare har varit en del nere i Rwanda och har konflikten som ett litet specialområde. Hon gick till och med så långt att hon hävdade att Rausebagina var medlem i et hutuextremistiskt parti i Europa, men det kan har jag inga säkra källor på. Starkt negativ var hon både mot Rusesabagina och filmen i vilket fall.

  Jag säger inte att filmen är ren skär lögn, men ta den med en stor nypa salt. Meningar som ”… i nästa scen sitter man och ler åt vilken fantastisk människa Paul Rusesabagina var” känns liksom inte helt okej.

  För övrigt är det väldigt oklart om det var tutsigerillan som låg bakom flygplansolyckan som tog livet av Habyarimana, det var förklaringen från regeringshåll. Vad annat kunde man vänta sig av en regering som var mitt uppe bedrev grov hatpropaganda mot folket i fråga?

  Vet inte om jag missförstår dig heller angående historien mellan folkgrupperna, om du menar att det är en konstruktion av de belgiska kolonisatörerna? Tutsies och hutuer har funnits i flera hundra år och de förstnämnda har haft större makt i landet sedan åtminstone 1700-talet. Fram tills kolonisatörerna stack i början av 60-talet det vill säga.

  Jag skulle vilja rekommendera Shooting Dogs som film om folkmordet i Rwanda, som följer de hopplösa händelserna inne på en kristen skola i Kigali. Verkligen träffande hur FN-soldaterna skyddar de inne på skolan från slakt, men är oförmögna att rädda dem i brist på mandat. Se den! Vill även minnas att Sometimes in April var helt okej.

  • Hampus

   Givetvis glorifieras Paul i filmen, som alltid. Sedan ska texten ovan läsas dels som en beskrivning av filmen, och dels som historia. Det är en väldigt underlig bild du har av Rusesabagina. Inte den bild som ges genom google, eller av den historialärare som jag haft under våren eller ens av svenska FN-föreningen.

   Med det sagt så menar jag inte att jag har rätt och att du har fel, bara att det som du känner till kanske inte är sanningen. I en historia som berättas av människor så finns det ingen bestämd sanning, såklart. Alla har sin bild av det som hänt.

   Vad det gäller folkgrupperna i Rwanda så skapades de inte av belgarna, utan de förstärktes av dem. Innan Belgien bestämde att landet tillhörde dem så såg man inte på varandra som olika grupper på det sätt som belgarna fixade så man gjorde. De förlängde mellanrummet mellan Hutu och Tutsi genom att stämpla folket som antingen det ena eller det andra.

   Har inte sett Shooting dogs ännu, men av de som sett båda har jag förstått att många tycker att den är bra, men inte lika bra som denna.

 2. Pingback: #212 Shooting Dogs « 365 filmer du borde se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s