#182 Tillbaka till framtiden


Jag tror inte denna film behöver någon vidare presentation. De flesta känner nog till den. Men det är verkligen en sån där film man kan se om och om igen och alltid hitta nya saker i. Jag vet inte hur många gånger jag sett den och den är lika bra varje gång. Alla de små detaljerna är de som gör filmen. Som till exempel köp centrumet i början av filmen som heter ”Twin Pines mall” heter sedan ”Lone Pine mall” efter att Marty har kört över en av tallarna som stod i samma område 1955. Jag skulle troligtvis kunna sitta här hur länge som helst och skriva upp en massa detaljer men det är mycket roligare att hitta dem själv.

Filmen handlar om Marty som är vän med en uppfinnare som heter Emmett Brown, han har uppfunnit en tidsmaskin som faktiskt fungerar och kan ta en till vilken tid man än vill. Marty råkar åka tillbaka till 1955 som var året då hans föräldrar träffades. Han gör misstaget att rädda sin pappa från en bilolycka och förhindrar att hans föräldrar någonsin möts. Så om han inte gör något åt det blir han aldrig född.

En mycket bra film som man aldrig tröttnar på. Karaktärerna är väldigt roliga och bra spelade, bra kameraarbete och klippning, även riktigt bra specialeffekter för sin tid (vann en Oscar för dem). Helt enkelt en näst intill perfekt film (ingen film kan vara perfekt). Har du inte sett den så är det banne mig dags!

Felix Nordh

Originaltitel: Back to the Future
Genre: Sci-fi
Regissör: Robert Zemeckis
Utgivningsår: 1985
Produktionsland: USA 
Längd: 116 min
Prisbelöningar: Oscar för bästa effekter plus 2 nomineringar, ytterligare 13 priser och 21 nomineringar.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Science fiction

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s