#183 Dark Star


Året var 1974, och skräckfilmen ”Alien” var inte ens påtänkt. Men prototypen för den filmen visades då på bio, och det var en liten bissarr science-fiction komedi vid namn ”Dark Star”. B-filmskungen John Carpenter regisserade, skrev musiken, och skrev det galna manuset tillsammans med Dan O’bannon, som också spelar en av huvudrollerna.

Handlingen lyder som följande:
Den svängiga countylåten ”Benson Arizona” gnisslar ur högtalarna.
Det lilla rymdskeppet Dark Star far fram genom rymden. Ombord är fyra extremt uttråkade och hårt arbetande astronauter. Deras uppgift är att förinta instabila stjärnor, men ingen av dem ser någon mening i någonting längre. De stöter på problem då en av dem råkar släppa ut en knasig rymdvarelse (som spelas av en badboll med klor), och då en av deras sprängladdningar får för sig att den är gud.

Handlingen är totalt vansinnig, men detta är ändå en extremt underhållande liten komedi. Och den är extra kul att se om man har sett ”Alien”, som O’bannon och skrev manuset till, genom att återanvända handlingsmoment från ”Dark Star”. Halvvägs in i filmen började jag faktiskt tycka synd om de hopplösa rymdfararna. Det finns ingen räddning för dem eller deras dråpliga upptåg. Trots att det inte är en typisk komedi, satt jag ändå ofta och skrattade gott åt allt ifrån laservapenbråk, till filosofiska spekuleringar kring livets mening. På en fruktansvärt liten budget skapades en kultfilm som heter duga. ”Dark Star” är verkligen inte en film som passar alla, men har du ögon för science-fiction och humor, då är detta något du inte får missa!

Anton Salvin

Originaltitel: Dark Star
Genre:
Science fiction, komedi
Regissör:
John Carpenter
Utgivningsår: 1974
Produktionsland: USA
Längd: 83 min
Prisbelöningar: Golden Scroll för bästa specialeffekter.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Komedi, Science fiction

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s