#184 The Yes Men


Jag tycker väldigt mycket om samhällskritiska dokumentärer och satirer. Där möts min två största intressen: politik och film. Detta är en fenomenalt exempel på en bra, samhällskritisk film. Det är historien om Andy Bichlbaum och Mike Bonanno, eller som de också kallas, The Yes Men.

Deras historia börjar när de 1999, året innan George W Bush blir vald till president, kommer över domännamnet gwbush.com och där gör en kopia av Bushs kampanjsida, fast en satirisk sådan.

När detta blir känt så hör en kille av sig till dem och berättar att han äger ett domännamn som är gatt.org. GATT är World Trade Organizations förra namn. De gör samma sak här, fast pålyser istället WTO’s brister, vilka är många. WTO jobbar, som de flesta känner till, med världshandeln och i sitt arbete så anser många att de gynnar I-länderna och missgynnar U-länderna.

När sidan sedan ligger uppe så händer något de inte riktigt räknat med, folk går in på sidan och, utan att läsa något, väljer de kontakt och skickar inbjudningar till olika event runt om i världen i tron om att de bjuder in WTO.

The Yes Men tänker att nu kan de göra narr av WTO på riktigt och till den första konferensen som de åker på i Paris har de skrivit en föreläsning som är så hemsk att de förväntar sig att bli utbuade, men icke. Publiken köper det.

Nästa gång så gör de det hela ännu fånigare genom att visa upp en dräkt som chefer i västvärlden kan ha på sig och se vad deras arbetare i U-länderna gör och dessutom känna vad de känner. Detta går bättre, men till slut tar de i ytterligare lite och på en föreläsning i Australien sätter de stopp för sin bluff, på sitt eget lilla vis.

En både intressant och rolig dokumentär som alla borde se.

Hampus Algotsson

Originaltitel: The Yes Men
Genre: Dokumentär
Regissörer: Dan Ollman, Sarah Price och Chris Smith
Utgivningsår: 2003
Produktionsland: USA
Längd: 83 min
Prisbelöningar: Publikens pris på Amsterdams internationella dokumentärfilmfestival.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Dokumentär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s