#185 Grunden BOIS


Så, då är det äntligen dags för den sista dagen av Fotbolls-VM. Snart kan tv-tablån återgå till att visa repriser ostört av vuvuzelas. Jag har haft förmånen att få rekommendera filmtips under både öppningsdagen, halvtidsvilan kring midsommar och nu slutligen finaldagen. Ren slump av schemaläggande administratör ska tilläggas.

Under de här dagarna har jag som ni märkt också försökt hitta filmtips som rör just fotboll, med förhoppningen om att ni inte fått nog av världens bästa sportunderhållning. Någon måste ju ändå hålla balansen mellan prettofilmer, zombiesplatter och Mel Brooks. Problemet med tips rörande sport är att det är något knapert med bra filmer om ämnet. Det finns för många Air Buds och Mighty Ducks. För många filmer där man vet att det kommer sluta med seger på något sätt, trots allt. Med det tappar man också en vital del av sportens natur – rädslan för förlust. Den som alltid finns där vid ett passionerat deltagande, och som dessutom slår till både hårdare och oftare än i filmerna. I både VM-krönikan från 1994 och porträttet av Zidane som jag rekommenderat tidigare, finns de här momenten närvarande. Dessa tips är dessutom dokumentärer.

Efter en hjälpande titt på filmtipset slår det mig att det inte finns någon idrottsrelaterad spelfilm jag har sett som fångar ovissheten mellan två sidor som båda kämpar för seger och där en måste förlora. Det finns ickeidrottsrelaterade med liknande tema som exempelvis Heat, men att relatera finalen i Fobolls-VM till en film om två hårda snubbar på olika sidor om lagen i Los Angeles känns allt för långsökt.

Men så slår det mig att fotboll är så mycket mer än bara vinst och förlust, det handlar om att ha kul också. Fotboll handlar inte bara om att följa de stora lagen och dess triumfer, det är som det heter mycket mer än så. Sidan om IFK Göteborgs legendariska kamratgård huserar favoritlaget till filmens berättare – det lilla okända sällskapet Grunden BOIS. I denna dokumentär om laget får vi följa ett glatt gäng förståndshandikappade kvinnor och män i skilda åldrar som lirar fotboll tillsammans. Gänget tillhör klubbens E-lag, som hellre spelar än bra. Målvakten är enbent. Lagets stjärna är en riktig lirare som heter Tony. Lite som fotbollens svar på I en annan del av Köping. De är så långt bort ifrån Soccer Stadium i Johannesburg man bara kan komma. Och visst är det väl kanske skönt att kanske få känna en kontrast till allvaret och de stora känslorna och rikta in sig på en annan sida fotbollen? Fotboll är långt mer än bara VM, här är dess lättsamma motsvarighet. Se och skratta med, det är fullt tillåtet.

Kenneth Carlsson

Genre: Dokumentär, sport
Regissörer: Kjell Kjellman, Leif Johansson, Bo Gunnarsson
Utgivningsår: 2002
Produktionsland: Sverige
Längd: 45 min
Prisbelöningar: Ledaren Thor Gutthormsen fick Sportspegelns pris som årets idrottspersonlighet på Idrottsgalan 2002 efter dokumentären.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Dokumentär, sport

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s