#188 Eternal Sunshine of the Spotless Mind


Jim Carrey, Jim Carrey, Jim Carrey! En av de galnaste och roligaste skådespelare som denna jord fött. Och komedi i all ära, men jag föredrar denna film framför alla hans tidigare roller, där man för första gången får se honom i en ”allvarlig” roll.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind handlar om den blyga, melankoliska mannen Joel Barrish(Jim Carrey) som på alla hjärtans dag bestämmer sig för att strunta i jobbet och ge sig av till kusten för dagen. Där möter han den orangeklädda, blåhåriga Clementine Kruczynski(Kate Winslet) på tågstationen och de blir förälskade. Vad ingen av dem vet är att det inte är första gången de träffas. De har en historia tillsammans sedan tidigare men efter att ha kämpat i år för att få förhållandet att fungera undergår Clementine ett psykiatriskt experiment och raderar minnet av Joel helt, för att slippa komma ihåg de smärtsamma bitarna. När Joel fått reda på detta bestämmer han sig för att göra samma sak.  Filmen tar till största del plats inne i Joels huvud där man får följa hans minnen utav Clementine bakåt i tiden medan varje minne raderas ett efter ett. Men under sin raderingsprocess inser han att han fortfarande älskar Clementine och inte vill förlora henne, och han får kämpa för att behålla minnena av förhållandet och komma ihåg stunderna istället.

Detta är en mycket gripande, sorglig och vacker film där man hoppar fram och tillbaka i olika sekvenser. Den kan tyckas aningen förvirrande i början men mot slutet förstår man vad som pågår och den blir intensivt spännande. En mycket välgjord och utsökt genomtänkt film med många minnesvärda detaljer och intressant tema. En av de bästa filmerna jag någonsin sett! I rollistan ingår även andra kända namn somElijah Wood, Mark Ruffalo, Kirsten Dunst och David Cross.

Emma Kitty Wahlgren

Originaltitel: Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Genre: Drama, Romantik
Regissörer:
Michel Gondry
Utgivningsår:
2004
Produktionsland: USA
Längd: 108 min
Prisbelöningar: Oscar – Best Writing, Original Screenplay. Saturn Award – Best Science Fiction Film. Austin Film Critics Award – Best Movie Of The Decade. BAFTA Film Award – Best Editing, Best Screenplay. Bram Stoker Award – Best Screenplay. César – Best Foreing Film. M.fl.


Annonser

4 kommentarer

Filed under Drama, Romantik

4 responses to “#188 Eternal Sunshine of the Spotless Mind

  1. I Peggy Sue Gifte Sig, The Majestic, Man on the moon, Truman show och den där sista Dirty Harry-rullen spelar han allvarliga roller, för att nämna några. Men jag kan förstå din poäng.

  2. Kan vara en av de bästa filmerna någonsin! Gillar bloggen(:

  3. Är det okej om jag lånar texten till ett inlägg i min blogg? Såklart kommer jag länka dig, så jag tar ju inte cred för det 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s