#189 Spring Lola


Kenneth befinner sig för närvarande på en Eurotrip med tåg genom Centraleuropa. Med anledning av detta kommer han med jämna mellanrum att rekommendera filmer från platserna han besöker. Första stopp blir den tyska huvudstaden Berlin!

Kan man påverka ödet? Om man kan det, hur små kan de avgörande faktorerna vara? I The Simpsons femte Halloweenspecial utvecklas temat när Homer med hjälp av en trasig brödrost reser fram och tillbaka i tiden och får se hur små förändringar i historien kan få stora följder i framtiden. När han dödar en mygga i förhistorien blir framtiden en dystopi styrd av Ned Flanders, och när hans förkylning tar död på all världens dinosaurier blir framtiden till synes utan hans älskade munkar. Spring Lola är visserligen inte riktigt så drastiskt, men den har ett genomgående tema om vad de små tillfälligheterna skulle kunna ge för avtryck på framtiden.

Grundberättelsen är enligt följande: Manni är en småbrottsling som av en ren klantighet glömmer en påse med 100.000 D-Mark på tåget, en påse som tillhör hans chef. Manni har nu 20 minuter på sig att skaffa fram summan innan hans chef kommer på honom och ger honom ett öde värre än tång och blåslampa. I desperation tänker Manni råna närmsta snabbköp, men först ringer han upp sin flickvän Lola, en synnerligen snabbt handlande tjej med illrött hår och bevisligen utmärkt kondition. Lola lugnar honom och lovar att snabbt som attan fixa fram summan genom sin pappa som är bankdirektör. Därefter börjar Lola springa genom Berlins gator mot den pressade tiden. Historien berättas tre gånger om, fast utvecklar sig på helt olika sätt beroende på små de skillnader Lola gör varje gång. Första gången hon springer blir hon jagad av en hund och tvingas därför springa snabbare, medan hon andra gången historien berättas blir biten av den samma och därför springer långsammare med ett helt annat slut som följd.

Denna populära tyska film av Tom Tykwer är lika fartfylld som Lolas eget tempo. Framför allt fångas man i idén om hur vissa saker utvecklar sig helt annorlunda av små förändringar, medan andra saker verkar vara mer styrda av ett fast öde. Exempelvis slutar historien helt annorlunda inne i banken beroende på hur snabbt hon sprungit, medan hennes fart inte spelar någon roll vad gäller en avgörande inblandning i en bilkrock.

Spring Lola känns annorlunda på ett högst behagligt sätt. Det är fart, det är spänning och det fin underhållning. En högst sevärd film från Tyskland och Berlin.

Kenneth Carlsson

Originaltitel: Lola rennt
Genre: Thriller
Regissörer: Tom Tykwer
Utgivningsår: 1998
Produktionsland: Tyskland
Längd: 81 min

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Thriller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s