#191 Varats olidliga lätthet


Kenneth befinner sig för närvarande på en Eurotrip med tåg genom Centraleuropa. Med anledning av detta kommer han med jämna mellanrum att rekommendera filmer från platserna han besöker. Andra stoppet blir Tjeckiens öldoftande huvudstad!

Franz Kafka är det utan tvekan största författarnamnet som kommit ur Tjeckien (även om Prag på den tiden var en del av Österrike-Ungern. Det är dock inte Kafka som skrivit boken som denna film baserats på, utan den numera franske medborgaren Milan Kundera. Anledningen till hans franska medborgarskap beror på att han levt där i exil sedan mitten av 70-talet, ett resultat av sina bokkaraktärers åsikter angående kommunismen samtidigt som Sovjet i samma veva hade invaderat Tjeckoslovakien. Kunderas böcker bannlystes av den kommunistiska regeringen och när hans böcker då plockades bort var Frankrike en utväg för honom att fortsätta med sitt författarskap.

Varats olidliga lätthet, vars förlaga gavs ut 1984, utspelar sig mitt under Pragvåren 1986. Tomáš är en lättsam hjärnkirurg och kvinnotjusare som ligger med allt han kommer över, men helst med sin favorit och bästa vän Sabina. Tereza är hans fru, en blyg ung fotograf som inte fördömer Tomáš utsvävningar då hon anser honom som mentalt starkare. Samtidigt hamnar hon i trubbel när hennes foton gör henne till en dissident i sitt land. Filmen följer främst dessa tre men även en rad andra intellektuella i deras sökande efter ett känslosamt lättare liv i ett hårt pressat samhälle.

I rollistan hittar man inte bara Daniel Day-Lewis och Juliette Binoche i huvudrollerna, utan även Erland Josefsson som vis ambassadör, Stellan Skarsgård som förförisk ingenjör och Lena Olin som den promiskuösa Sabina. En lång och något erotisk kärlekshistoria från Prags tuffaste period under efterkrigstiden som är väl värd att ge tre timmar av sin tid till!

Kenneth Carlsson

Originaltitel: The Unbearable Lightness of Being
Genre:
Drama, romantik
Regissörer: Philip Kaufman
Utgivningsår: 1988
Produktionsland: USA
Längd: 171 min

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Drama, Romantik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s