#192 Starship Troopers


Idag gästbloggar en av Malmös filmskapare med ett brinnande intresse för Science fiction. Martin Wikners hemsida finns här.

Regelrätta rymdkrigsfilmer är ett ganska ovanligt science fiction-tema, men 1997 gjorde regissören Paul Verhoeven ett försök med filmatisering av Robert A. Heinleins bok Starship Troopers från 1959. Filmen handlar om Johnny Rico som efter highschool tar värvning i den federala armén – ett måste för att uppnå medborgarskap i den fascistoida värld filmen utspelar sig i. Rico blir en del av det Moblia Infanteriet och genom filmen får vi följa honom och hans vänner i infanteriet, flottan och underrättelsetjänsten i kriget mot Arachniderna, insektsliknande rymdvarleser som inte drar sig för slita människosoldaterna i stycken.

Filmen berör, om än ganska ytligt, flera intressanta politiska teman, som resonemangen kring medborgarskap, demokratins svagheter och porträtteringen av jämställdhet, vilket även den litterära förlagan tar upp. Till skillnad från boken har Verhoven dock valt en parodisk infallsvinkel, med element som uppenbart propagandistiska informationsfilmsavbrott och en tydlig Nazi-estetik på sina ställen.

Starship Troopers har en aura av highschoolfilm över sig och detta beror till stor del på att många av huvudrollerna spelas av skådisar tidigare varit med i serier som Beverly Hills. Filmens anti-krigstema blir inte så tydligt som Verhoeven verkar ha avsett. Det är troligen inte heller den film Heinlein önskat sig, men den har på sina ställen fantastiska specialeffekter, ett genomgående högt underhållningsvärde (bland annat med Michael Ironside i rollen som Jean Rasczak) och är unik i sitt slag vilket gör den till en film du följdaktiligen borde se.

Martin Wikner

Originaltitel: Starship Troopers
Genre: Sci-fi
Regissör: Paul Verhoeven
Utgivningsår: 1997
Produktionsland: USA
Längd: 129 min
Prisbelöningar: 2 Saturn awards för bästa kostym respektive specialeffekter.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Science fiction

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s