#195 The Evil Dead


Åter igen ska jag skriva om en av mina absoluta favoriter, Evil Dead! Detta var en film som revolutionerade skräckgenren och var en av de första riktigt lyckade independentskräckfilmerna. Filmad med en Super 8 kamera i en stuga mitt ute i skogen gjorde Sam Raimi filmhistoria. Handlingen är kanske inte så mycket att hurra för men den här filmen hade inte funkat med en invecklad story. Eftersom att Sam Raimis budget var så pass låg använde de allt möjligt de hittade till filmen. Hjärnsubstans är till exempel en sorts blandning mellan bostongurka och potatismos. Filmen innehåller också en av de mest imponerande stopmotion animationer jag någonsin sett och beroende på vilken version du ser ett träd som våldtar en av huvudkaraktärerna… Vad mer kan jag säga? Se den!

Filmen handlar om Ash och hans vänner som ska åka övernatta i en stuga i skogen. Ash råkar av en händelse hitta en bandspelare (modell 1970) och en bok med ett ansikte bränt på framsidan. På bandspelaren berättar en gammal forskare att han försökt översätta boken och att han bodde i just den stugan de befinner sig. Mannen läser ett passage ur boken högt på bandet och råkar framkalla en förbannelse som förvandlar vanliga människor, objekt och växter (våldtäktsträd någon?) till så kallade Deadites (typ demoner) som gör allt för att döda och plåga de levande.

Det är en mycket spännande film med många riktigt bra effekter (för att vara en independent film). Många delar av filmen kan säkert äckla några men det är inget om man jämför med till exempel Braindead som jag också skrivit om. Bruce Campbell är otroligt bra i sin roll som Ash och gör den ännu bättre i 2:an. Det är en annan sak, uppföljarna till filmen (inte de italienska inofficiella inräknade) är inte så onödiga som många uppföljare är. På grund av att varje film slutar med en cliffhanger vill man veta vad som händer sen. 2:an börjar gå lite i en mer slapstick riktning och blandar in mycket humor i filmen och höjer blodmängden till löjliga nivåer. Med den tredje filmen tog slapsticken över och filmen är mer eller mindre en ren komedi. Den är helt klart den svagaste i serien men absolut ingen dålig film. Så ta en titt på hela serien, ni kommer inte ångra er!

Felix Nordh

Originaltitel: The Evil Dead
Genre: Skräck, Thriller
Regissör: Sam Raimi
Utgivningsår: 1981
Produktionsland: USA
Längd: 85 min
Prisbelöningar: Vunnit 3 priser och fått en nominering för bland annat bästa special effekter.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Skräck, Thriller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s