#196 Ingenmansland


Kenneth befinner sig för närvarande på en Eurotrip med tåg genom Centraleuropa. Med anledning av detta kommer han med jämna mellanrum att rekommendera filmer från platserna han besöker. Vid denna fjärde uppdatering befinner han sig någonstans på Balkan!

I förra tipset Before Sunrise kommenterar Celine det bisarra att det bara 30 mil bort från den fina stunden i spårvagnenen pågår ett fullskaligt krig där folk dör. För det var ju så, 90-talet och forna Jugoslavien är förknippat med krig mellan små utbrytarstater. När jag var liten och vandrande runt på dagis var det självklart att det fanns några andra ungar som hade tvingats fly från oroligheter, men det var först när jag blev äldre och verkligen talade allvar om det hela som det verkligen gick upp för mig att de små ärren på en tjejs ben faktiskt kunde vara resultatet av en splitterbomb.

Balkanfilm är för många främst förknippat med Emir Kusturicas hysteriska humorhistorier med slapstick och blåsorkestrar. Mitt tips är dock Ingenmansland av Denis Tanovic, som utspelar sig mitt under det brinnande Bosnienkriget. I en skyttegrav mitt i ingenmansland mellan de båda frontlinjerna har två soldater hamnat. Den ena är bosniak, den andra är en bosnienserb från fiendesidan. I bådas vilja att överleva konfronterar de varandra, men kommer till sans och medkänsla när de finner en tredje överlevande soldat. En soldat som till sin omåttliga förskräckelse finner sig liggande på en hoppmina som kommer att utlösas om han försöker resa på sig. I ett depserat försök att rädda soldaten tillkallas hjälp och snart har en stor mediacirkus dragit igång med den stackars hjälplösa soldaten i centrum.

Detta drama med svart komik visar på ett intressant sätt en desperat krigssituation. Det här är bland de absolut bästa krigsfilmerna jag har har sett. Det är humor med en grov handling, men inte på det sättet att den på något sätt framställer krig som något lättsamt. Ingenmansland liknar på ett sätt Benignis i Livet är underbart, där humorn inte gör synen på krig mer godtagbar, snarare ökar föraktet. Ingenmansland är lätt att se, men ack så viktig.

Kenneth Carlsson

Originaltitel: No Man’s Land
Genre: Drama, komedi, krig
Regissörer: Denis Tanovic
Utgivningsår: 2001
Produktionsland: Bosnien-Hercegovina, Slovenien, Italien, Frankrike, Storbritannien, Belgien
Längd: 98 min

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Drama, Komedi, Krigsfilm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s