#197 Kontroll


Kenneth befinner sig för närvarande på en Eurotrip med tåg genom Centraleuropa. Med anledning av detta kommer han med jämna mellanrum att rekommendera filmer från platserna han besöker. Turen har nu kommit till gulasch-, paprika- och langoslandet Ungern och dess huvudstad Budapest!

Min tågresa har nu gått mot Ungern och huvudstaden Budapest, känt för sitt fina läge vid Donau och sina många badhus. Budapests tunnelbana består av tre linjer, där den gula linjen från 1890-talet gör systemet till det näst äldsta i världen. På den gula linjen hittar man för övrigt hållplatsen Bajza utca, för alla oss som har den barnsliga humorn med oss. Det är även i denna stads tunnelbanesystem som det här resmålets film nästan uteslutande utspelar sig.

I thrillerkomedin Kontroll spelar Sándor Csányi biljettkontrollanten Bulcsú som spenderar hela sina dygn nere i tunnelbanan, dels för att han har sitt hyfsat oglamorösa jobb där och dels för att han sover på perrongerna. Med sig i sitt biljettkontrollantsteam har han fyra udda personligheter som likt han själv inte direkt älskar sina jobb. De blir illa bemötta av de plankande tågpassagerarna och de blir ständiga vittnen till självmordshoppare på perrongerna. Eller resterna av dem snarare. Bulcsús gäng konkurrerar med Gonzós hårda team och de två gruppledarna utmanar varandra genom att springa på spåren mellan olika stationer utan att bli påkörda. I tunnelbanenätet finns även Bulcsús kärleksintresse Szofi, lokförardottern som jobbar utklädd till teddybjörn. Och så finns det en okänd kuf till mördare som är ansvarig för den höga själmordsstatistiken i tunnlarna, en huvklädd gestalt som puttar ner ensamma resenärer framför inkommande tåg.

För mig var tidigare min största (och väl enda?) bekantskap med ungersk film Béla Lugosi, känd för sina insatser som Greve Drakula på 30-talet och sedan för sin medverkan i diverse Ed Wood-produktioner när karriären och hela livet gick på dekis. Om vi har några Luc Besson-fans här så kommer ni säkert se likheter med hans film Subway. Åsikterna om Kontroll är bättre än Subway är dock som Österrike-Ungern, delade. Kontroll är både rolig och spännande, så om ni ska se en ungersk film och inte pallar kolla igenom Béla Tarrs 7 timmar långa Sátántangó, då är Kontroll ett kortare och lättare alternativ – och självklart bra dessutom!

Kenneth Carlsson

Originaltitel: Kontroll
Genre: Thriller, komedi
Regissörer: Nimród Antal
Utgivningsår: 2003
Produktionsland: Ungern
Längd: 105 min

Annonser

3 kommentarer

Filed under Komedi, Thriller

3 responses to “#197 Kontroll

  1. Anton

    Jag såg den här på kanal silver och jag blev helt lyrisk över den. Fantastisk rulle. Jag har tjatat om den med Hampus men han har aldrig sett den och inte har jag hört om den sedan jag såg den för en bra tag sedan. Finns den att köpa i Sverige?

  2. Vad kul att få lite filmtips från andra länder än man vanligtvis brukar se film från!

  3. Kenneth

    Silver är fin skit! Hampus borde kolla in den. Snackade med en tjej i Ungern som älskade den och menade att det var den mest populära ungerska filmen från det senaste decenniet.

    Det är kul att tipsa om sådana filmer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s